Gazdaság

2010.01.07. 03:28

Biztatóbb kilátások - A válság gyorsabban érte el a régió vállalkozásait

Budapest - Az egy évvel korábbinál 31,5 százalékkal több, összesen 15066 cég ment tönkre tavaly Magyarországon - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Varga Ibolya

Várható volt, hogy tavaly sokkal több céggel szemben indul felszámolási eljárás, mint tavalyelőtt, sőt a végleges 15066-os szám sem okozott meglepetést, mégis rossz érzéseik vannak a céginformációval foglalkozó cég szakértőinek.

- Tavaly év elején is azt mondtuk, hogy az esztendő folyamán akár 15 ezer céggel szemben is indulhat fizetésképtelenségi eljárás, ám a csődhullám éven belüli lefutása 2010-re sem kecsegtet sok jóval - értékelte az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

- A kedvező forgatókönyv az lett volna, ha az év első felében vagy nyár végéig gyors ütemben emelkedik a felszámolások száma, az év utolsó hónapjaiban viszont stagnál vagy csökken. Ezzel ellentétben az év második felében hónapról hónapra 1300-nál is több felszámolási eljárást indítottak a hitelezők, a második fél évben éppen annyi felszámolás indult el, mint az elsőben.

A felszámolásoknál nagyobb ütemben, 44 százalékkal, csaknem 14 ezerre emelkedett a tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolások száma. Arra a rendszerváltás óta még nem volt példa, hogy egy évben kevesebb céget alapítsanak, mint az előzőben, de most ez történt. Tavalyelőtt 48500 új céget jegyeztek be, tavaly három százalékkal kevesebbet, 47 ezret.

A Közép-Dunántúl sokáig vezetett a felszámolások növekedési mutatóival, később visszacsúszott, így a tavalyi év egészében már az országos 34 százaléknál alacsonyabb, 31 százalékos növekedési ütemet mutat a fizetésképtelenségi eljárások száma a régióban. Úgy tűnik, hogy a válság gyorsabban és intenzívebben érte el a térség vállalkozásait, mint más régiókét, de talán itt lesz a leggyorsabb a kilábalás is.

A végelszámolásoknál egyszerűbb a képlet, a régió folyamatosan az országos átlag alatt maradt. Az év egészében 10 százalék alatti a növekedési ütem, szemben az országos 44 százalékkal, a régióban jobbak az üzleti kilátások, mint másutt. Ez tükröződik a cégalapítási kedven is, hiszen régiónkban nem egészen két százalékkal kevesebb új céget jegyeztek be tavaly, mint egy évvel korábban, holott országos szinten három százalék a visszaesés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!