Gazdaság

2010.01.13. 03:28

Mindig tanul a jó szabó

Ajka - Varrt frakkot, szmokingot, menyasszonyi és báli ruhát, valamint Angliába vitézeknek egyenruhát. A női és férfiszabó Héjássy Katalin imádja a kihívásokat.

Tisler Anna

Szűrszabóval ismerkedett meg nemrég Héjássy Katalin. Elhatározta, ellesi tőle a szakma alapjait. Ötvenen felül is élvezi még a tanulást. A belvárosi üzletben ma már egyedül dolgozik. Családjában vannak szakmabeliek, de mint mondta, a huszonegyedik éve működő vállalkozás ma már csak egy embernek ad elegendő munkát.

- A legjobban 1989-től, kezdésünktől 1994-ig ment az üzlet - emlékezett. - Akkoriban még tanulókkal is foglalkoztunk. Aztán elárasztották az országot az olcsó keleti ruhaneműk, a hazai könnyűipar pedig a padlóra került. Megértem, hogy sok a szegény ember, aki csak onnan tud öltözködni. Jó volna, ha legalább védővámot vetnének ki a keleti ruhaneműkre, így a költségvetés is bevételhez jutna, amelyet akár gazdaságélénkítésre fordíthatnának.

Katalin 1975-ben fejezte be a középiskolát, de a tanulást nem. Alkalmanként meglátogatja a ma már kilencvenéves egykori mesterét, tanácsokat kér tőle.

Mint mondta, a gyakorlati helyen mindent alaposan megtanultak, gyakoroltak, de az élet mindig hoz új dolgokat. Egy bonyolult jelmez elkészítését, egy új módszer alkalmazását kihívásként éli meg. Mint mondta, azokat a munkákat kedveli igazán, amelyeknél teret kap a kreativitása, mert nehéz elkészíteni őket. Persze, az egyszerű nadrágfelhajtást is elvégzi. Vannak a kezdetektől visszajáró vendégei. Katalin figyelemmel kíséri az életútjukat. Többen nemcsak akkor keresik fel, ha munkát visznek, hanem bemennek hozzá beszélgetni is.

- Mostanában elég sok kismamanadrágot kérnek - tette hozzá.

- Ennek örülök. Nagy boldogság egy gyermek születése. Mi a férjemmel három fiút neveltünk fel. Flórián már családos, kislánya, Flóra öt éves. Így nagymamaként megtapasztalhatom, milyen kislánnyal foglalkozni. Héjássyék harmincöt éve házasok. A férje a tanácsaival segíti a vállalkozást. Egyik gyermekük, Marián fodrász. Üzlete az édesanyjáéhoz közel van.- Marián fiatal vendégei közül többen átjönnek hozzám varratni - mesélte.

- A fiatalok ma már ritkán járnak szalonba, inkább az üzletben választják ki a kínálatból az ízlésüknek vagy a pénztárcájuknak megfelelőt. Varratni az más. Nemcsak azért, mert az eredmény olyan lesz, amilyent a megrendelő szeretne, hanem személyes kapcsolat is kialakul a vendég és a varrónő között. Számomra az a fontos, hogy a megrendelő érezze jól magát a ruhában.

Többen vannak, akik a sokat használt kedvenc darabjukat hozzák el, vásárolnak anyagot, és kérik, ugyanolyant készítsek abból. Ma már nem korosztálytól függ az, hogy ki hogyan öltözik. Az idősebbek is hordhatnak világos, a legújabb divat szerinti darabokat. Néhány évtizede a negyvenesek is otthonkában, fekete kabátban jártak. Ma már csak a legidősebbek vesznek fel otthonkát. - Katalin saját magának is varr. A vidám, divatos holmikat szereti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!