Gazdaság

2010.02.09. 03:29

Csúcsokat döntött a hiány

Megyei körkép - Veszprém megyében a foglalkoztatás szezonális hullámzásával összefüggésben időről időre ingadozás jellemzi a nyilvántartott álláskeresők számának éven belüli alakulását. A két szélső érték között - a szezonalitás hatására - mutatkozó különbség meghaladja a háromezret.

Tremmer Tamás

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai szerint az év végén a közép-dunántúli régió három megyéje közül a második legtöbb állásnélküli (22 338) Veszprém megyében szerepelt a regiszterben.

A 2009. decemberi adat az előző év véginek több mint 1,3-szerese. Az év végi megyei adat azonban csak a munkanélküliség rendszerváltozás utáni csúcsidőszakában (1992 és 1993 években) ért el 22 ezer feletti értéket, ugyanakkor 2001 decemberében például csak 11 526 volt az állástalanok száma.

Tavaly a foglalkoztatás terén jelentkező, megszokott szezonális trendeket jelentősen megváltoztatta a gazdasági válság, melynek következtében a tavaszi fellendülés a megye munkaerőpiacán csak jóval később és kisebb volumenben következett be.

Foglalkozás szerint 2009-ben nagyobb számban jelentkeztek a kirendeltségeken eladók, gyártósori összeszerelők, felszolgálók, irodai adminisztrátorok, lakatosok és egyéb fémipari munkások, tehergépkocsi-vezetők, segédmunkások, egyéb őrök és egyszerű foglalkozásúak. A tavalyi év év során mindvégig számottevően magasabb volt megyénkben az álláskeresők száma, mint a tavalyelőtti év azonos hónapjaiban.

A nyilvántartott álláskeresők 2009. évi átlagos száma Veszprém megyében 21 026 volt, ami másfélszerese a 2008. évi átlagos adatnak. A nyilvántartott álláskeresők éves, átlagos száma a foglalkoztatási körzetek mindegyikében lényegesen magasabb volt az előző évinél. Balatonalmádi és Balatonfüred térségében 1,3-szerese, Tapolca és

Veszprém esetében 1,4-szerese, Pápa, Sümeg és Várpalota vonzáskörzetében 1,5-szerese, Ajka, valamint Zirc kirendeltségi körzetében pedig 1,7-szerese a regisztrált létszám átlaga a 2008. évinek. Iskolai végzettségük alapján a Veszprém megyei regisztráltak körében a szakmunkás-, illetve szakiskolai bizonyítvánnyal rendelkezők aránya a legmagasabb (40 százalék), míg harmaduk legfeljebb általános iskolát végzett.

Minden hatodik nyilvántartott szakközépiskolai, technikumi végzettségű, hét százalék gimnáziumban érett- ségizett, míg a regisztráltak mintegy négy százaléka diplomás. Életkorukat tekintve a nyilvántartottak 17 százaléka 25 évesnél fiatalabb, míg több mint harmaduk 45 év feletti (ötödük idősebb ötvenévesnél is). Minden második regisztrált álláskereső viszont a legaktívabb (26-45 év közötti) korcsoportokból kerül ki.

A regisztráció hossza szerint a megyei álláskeresők 22 százaléka (4905) tartósan munka nélküli, vagyis folyamatosan, egy évnél hosszabb ideje nem tud elhelyezkedni. A tartósan nyilvántartott álláskeresők megyei száma 2009 második fél évétől folyamatosan növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!