Gazdaság

2010.02.18. 16:54

Folytatódik a Norvég Alap program 2014-ig

Folytatódik a Norvég Alap program 2014-ig, befejeződtek az erről szóló tárgyalások az Európai Bizottság és az érintett országok között - mondta Siri Ellen Sletner, Norvégia budapesti nagykövete csütörtökön.

MTI

Hozzátette: a program folytatásáról Magyarország és Norvégia vélhetően a nyár végén, ősz elején írja alá a kétoldalú megállapodást. Ebben meghatározzák, mely területek kapnak támogatást. Az öt évre Magyarország várhatóan 150 millió eurós kerete lesz.

A norvég nagykövet a Norvég civil alap támogatásával elkészült oktatási központ csütörtöki átadásán vett részt. A központot az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) iparosok házában alakították ki a fővárosban, a VII. kerületi Wesselényi utcában; többi között freskófestést tanítanak majd.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus (Norvég Alap) programot az Európai Unió (EU), valamint Norvégia, Izland és Liechtenstein között létrejött megállapodás alapján hozták létre. A Norvég Alap révén a három donorország 1,3 milliárd euró keretet adott 2004 és 2009 között az EU-hoz 2004 óta csatlakozott országoknak. A keretből Lengyelország után Magyarország használhatta fel a második legnagyobb összeget.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tájékoztatása szerint 2004 és 2009 között a Norvég Alap révén több mint 135 millió euró (34,5 milliárd forint) vált elérhetővé magyarországi projekteknek. A program tavaly ősszel zárult le, Magyarországnak sikerült a keretösszeget a megadott határidőig teljes egészében lekötnie.

A Norvég Alapból 28 önkormányzat, 26 civil szervezet és 22 költségvetési szervezet nyert támogatást. A régiók közül Közép-Magyarország kapta a legtöbb forrást. A program az európai kulturális örökség megőrzését, a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést, az egészség, a gyermek- és ifjúságvédelmet, a humánerőforrás-fejlesztést, az oktatást, a tudományos kutatást, a regionális fejlesztést, a határon átnyúló együttműködést és a közösségi jogot érintette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!