Gazdaság

2010.02.19. 07:02

Nekik aztán jó a huzatuk

Veszprém - A tiltás és a sok füstmérgezéses baleset egyre inkább a modern technológia felé fordítja az embereket. Ezt az irányt lovagolja meg a Schiedel Kéménygyár Kft., amely minden szegmensben tud biztosítani jó huzatot.

Tremmer Tamás

- A tavalyi évet mennyiségi növekedéssel tudtuk zárni, bár az 1992-ben indult cégnél ennyit még soha nem dolgoztunk, mint tavaly. Tenk Ferenc, a Schiedel Kéménygyár Kft. ügyvezető igazgatója ezzel a meglepő kijelentéssel indította beszélgetésünket.

Tavaly közel 14 ezer lakásba szállítottak kéményt, ezzel továbbra is őrzik piacvezető pozíciójukat. Éves árbevételük ennek köszönhetően 1,6 milliárd forint körül alakul, ami több, mint az egy évvel korábbi. Míg korábban csak az új építésű családi házakra és az új társasházakra koncentráltak, tavaly év végén más területre is beléptek.

Megcélozták az épületfelújításokat, ennek köszönhetően minden felújításra szoruló, nem működő kéményhez tudnak anyagot biztosítani. Indulásukat segítette egy jogszabály-módosítás, eszerint a tavalyi év közepe óta kisméretű agyagtéglából falazott kémény nem építhető. A másik szegmens, ahova szintén beléptek, az az ipari felhasználás (uszodák, szupermarketek, csarnokok és a többi). A fővárosi Szent László Kórház 40 méter magas kéménye például az ő kezük nyomán korszerűsödött.

A Veszprém Aréna új kéménytechnikáját ugyancsak ők szállították. Mára elmondhatják, az életnek nincs olyan területe, nem létezik olyan műszaki megoldás, amihez ne tudnának kéménytechnikát biztosítani.

Az ügyvezető igazgató úgy véli, erőfeszítéseik gyümölcse az idén, illetve az elkövetkezendő években fog beérni. A cégnél azt is tudják, hogy utánpótlás nélkül nincs jövő, ezért az elmúlt héten Innovatív kéménytechnika, energiahatékony fűtés címen nemzetközi szakmai találkozót tartottak a fővárosban. Az esemény főszervezője a műszaki vezetőjük, Csajka György volt.

A szakember lapunknak elmondta, a rendezvényen nagyon széles szakmai kör képviseltette magát. Leginkább építészek, épületgépészek voltak jelen, de nagy számban érkeztek kivitelezők, illetve az ország tüzeléstechnikai - azaz kéményseprő - vállalatainak a munkatársai. A szakmai napra meghívták a minisztérium képviselőjét, a Budapesti Műszaki Egyetemet, az Európai Kéményszövetséget, az Európai Kéményseprő Szövetséget, az építészkamarát, a mérnökkamarát. Itt mutatták be Európa első olyan energiatakarékos kéményrendszerét, melyet kimondottan passzív házakhoz fejlesztett ki a Schiedel. A fokozott érdeklődés azt jelezte számukra, hogy hiánypótló rendezvényt sikerült tető alá hozniuk. Túlzás nélkül állítható, a szakma krémje jelen volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!