Gazdaság

2010.05.25. 08:21

Erősítenék a szolgáltatói jelleget

Balatonkenese - A bürokrácia csökkentését, a gyakorlatorientált szakképzés visszaállítását, valamint a cégek méretéhez szabott, differenciált számvitelt tartja a legfontosabbnak Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke, akit a napokban Balatonkenesén rendezett kiállítás-megnyitón kérdeztünk.

Halmos György

 - A közelmúltban megjelent egy gazdasági adat, ami a bruttó hazai termék (GDP) csekély növekedését mutatja a korábban prognosztizált visszaesés helyet. Érezhető-e ennek bármilyen jele a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban?

 - Ez a kkv szektorban nem érzékelhető, nem is látjuk a GDP egytizedes növekedést. Nagy valószínűséggel ez a „fellendülés” abból adódhat, hogy néhány nagyobb, például autópálya beruházást befejeztek. Magyarországon tavalyi évre 3,5 százalékos növekedést jósoltak az építőiparban, miközben a családi- és mikrovállalkozásoknak legtöbb munkát adó önkormányzati beruházások, karbantartások, illetve a lakossági építkezések aránya 29 százalékkal esett vissza. Emiatt nagyon óvatosan kell ezekkel a számokkal bánni.

- Napokon belül elkezdi működését az új kormány, milyen intézkedéseket, lépéseket várnak a kabinettől

- Több alkalommal vettünk részt gazdasági konzultációkon, amelyeken a leendő kormány gazdaságélénkítő koncepciójáról – a bürokrácia csökkentésétől kezdve az adórendszer átalakításáig - kaptunk tájékozatót. Az abban megfogalmazott célokban visszaköszöntek azok a törekvéseink, amelyeket az országos érdekképviseletek tavaly augusztusban állítottak össze. Konkrétan például a versenyképesség javítása és a bővülő foglalkoztatottság szerepel ezekben. Utóbbira három megoldás is kínálkozik: a jelenlegi Út a munkához program folytatása, ami társadalmi feszültséget kezel. A másik, ami a foglalkoztatottság szinten tartását akarta elérni az a munkahelymegtartó program. Ezt főleg a multinacionális és középvállalkozások vettek igénybe, a mikro- és családi vállalkozásoknak a feltételrendszer szinte teljesíthetetlen volt. Nagyon fontos az átképzés, továbbképzés rendszere, a gyakorlatorientált szakmunkásképzésének beindítása és a foglalkoztathatóvá tétel; úgy látjuk, hogy az elmúlt évek oktatáspolitikája hibás döntéseket  hozott ezen a területen. Járulék és adócsökkentést is akarunk, illetve azt, hogy a nagyon lecsökkent jövedelmet ne kelljen olyan mértékben adminisztrálni, ami szükségtelen.

- A járulék- és adócsökkentés az egyik legfontosabb dolog, amiben szeretnének gyors változást elérni.

- Mindenképpen, hiszen az elvonások most a legnagyobbnak számítanak Európában, emiatt nem tudnak tőkét képezni a kis cégek. Így nem tudnak a pályázathoz önrészt és előfinanszírozást vállalni, a hitelfelvételhez meg kicsi a mérlegük, jelenlegi pénzpiaci helyzetben a bankok számára nem hitelképesek, vagy nem jó adósok

- Elfogadták a pécsi tanácskozáson, hogy erősíteni szeretnék az IPOSZ szolgáltató jellegét: Pontosan mit jelent ez?

- Szolgáltató ipartestületek kellenek a régiók fejlődéséért, engedjék meg, hogy az érdekérvényesítő szervezetek, mint az IPOSZ, tudjanak gazdaságszervező tevékenységet is folytatni. Beszerző, értékesítő, termeltető szervezetetek kell létrehozni.

Az IPOSZ a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások legnagyobb országos munkaadói és szakmai szövetsége. Összesen 280 jogilag önálló ipartestület alkotja a szövetséget, ebből 240 területileg szervezett, 40 pedig országos szakmai szövetség. Az IPOSZ jelenleg 60 ezer kisvállalkozást képvisel. Ezek a kisvállalkozások több mint 200 kézműves szakmában folytatják a szolgáltató-, a termelő- és a szállítmányozási tevékenységet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!