Gazdaság

2010.05.10. 18:23

Padlón a kisvállalkozók

Ajka - Az évek óta ismert problémahalmaz nem, vagy alig nyert megoldást. A mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-szektor) sokasága került padló közeli helyzetbe. Ezzel a szomorú megállapítással készül kongresszusára az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz).

Tremmer Tamás

Az Iposz május 27-én Budapesten tartja XXII. közgyűlését, ahol az országos testületek értékelik az éves munkát, összefoglalják a szövetség mikro-, kis-, és középvállalkozások működését elősegítő tevékenységét. Az előkészítés során sajnálattal állapítottuk meg, hogy a Szolgáltató ipartestületek a régiók gazdasági fejlesztéséért 2007-2011 című program időarányos megvalósítása igen nehéz feltételek között zajlik, zajlott, nyilatkozta lapunknak Szűcs György Iposz elnök, amikor a közgyűlést megelőző ajkai regionális konferencián beszélgettünk.

A családi-, mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása érdekében az EU-ban elfogadott Gondolkozz először kicsiben programot érvényesíteni kell a magyar törvényalkotásban is. Ennek figyelembe vételével fogadták el az Iposz 12 pontját pontját a családi- és mikrovállalkozások érdekében, nyomatékosított az elnök.

Az Iposz minden rendelkezésére álló eszközzel képviselte és védte az iparosok érdekeit. Számos jogszabály és törvény érdemi megalkotását, megváltoztatását vagy azonnali visszavonását kezdeményezte, új tervezetekkel, érvekkel segítette a jogalkotók munkáját. A közterhek alakulása, a lakossági és az állami megrendelések radikális csökkenése, a tőkehiány, a megemelt banki hitelgaranciák, a körbetartozás, a csődhullám, a korrupció, az adminisztrációs korlátok és terhek, a gyakran átláthatatlan jogszabály-dzsungel, a hatósági ellenőrzések túlkapásai, a pályázati lehetőségek, a szakképzés és a közbeszerzési eljárások ismert nehézségei mind-mind előidézői a kkv-szektor kilátástalan helyzetének.

Szűcs György kifejtette, az új kormánytól gyors, ugyanakkor megalapozott, a vállalkozásokra és gyakorlati tapasztalataikra építő gazdaságpolitikát vár. A helyzetértékelésében, a kidolgozásában és végrehajtásában az érdekképviseletekkel történő hatékony, folyamatos együttműködést alapelvnek tekinti. Az Iposz meggyőződése, hogy versenyképes adórendszer, a foglalkoztatási bővítés, a feketegazdaság visszaszorítása, a közterhek mérséklése, a vállalkozásokat sújtó bürokrácia csökkentése, az innováció és beruházás ösztönzése, a gazdaság igényeihez igazodó szakképzés, a tisztességes versenyt, egyenlő esélyeket biztosító jogalkotás, a támogatások és forráslehetőségek európai, hazai, regionális és helyi szinten történő biztosítása a mindenkori és most megválasztott kormányzat első számú tennivalói közé tartozik!

Az Iposz országos és európai szintű társadalmi és gazdasági párbeszédben hisz, ennek érdekében évről-évre eljuttatják rövid és középtávú gazdasági programjakit, dokumentumaikat a parlamenthez, a kormányzati szervekhez, a szakhatóságokhoz. Ipartestületek Országos Szövetsége húsz éve alakult újjá, a patinás szerveződés 125 éves múltra tekint vissza.

 

- Az IPOSZ-t alkotó 238 jogilag önálló ipartestületbe  közöttük harminc országos szakmai szövetség  tömörült 42 ezer vállalkozás közel 250 ezer alkalmazottat, segítő családtagot foglalkoztat.

- Évente 7-8 ezer szakmunkástanulót képez, 200 kézműves és kisipari szakmát képvisel.

- A mikro- és kisvállalkozások részvétele a foglalkoztatásban (termelésben és szolgáltatásban egyaránt) ma szinte minden településen meghatározó, ezért fejlesztésük gazdasági és társadalmi érdek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!