Gazdaság

2010.05.07. 01:47

Szakmájuk sztárjai - Megyei siker a Szakma Kiváló Tanulója országos döntőjén

Budapest - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében harmadszor rendezték meg a Szakma Sztár Fesztivált, a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjét, melyen Veszprém megyei diákoknak is termett babér.

Kiss Nikolett

A kiemelten gyakorlatigényes, fizikai szakmák társadalmi presztizsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése volt a budapesti vásárközpontban megrendezett verseny célkitűzése, melyen 23 szakmában mérhették össze tudásukat a diákok.

A versenyre jelentkező - a szakképző intézményekben végzős - tanulók létszáma idén 2.665 volt, a tavalyinál csaknem százzal több. Az idei versenyre jelentkezők megoszlására jellemző, hogy továbbra is vannak igen népszerű szakmák, mint az asztalos, fodrász, cukrász, szakács, kőműves, kereskedő és kozmetikus, míg a hét fém- és gépipari szakma versenyzőinek részaránya mindössze 14 százalékot tett ki.

A döntőbe való bejutáshoz szükséges írásbeli vizsgák idén is a területi kamarák bevonásával zajlottak. A döntőbe országosan 110 iskolából 224 tanuló jutott be, akikre a verseny első két napján gyakorlati és szóbeli megmérettetés várt. 

Fodrász szakmában 8. helyezett lett az országos versenyen Zetényi Éva (Acsády Ignác Szakképző, Pápa). A kereskedőknél 2. lett Halász Barbara, 6. Janus Petra, 9. Varga Nikoletta (mindhárman Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola, Veszprém).

Kozmetikusok között 9. lett Rinkó Ivett (Táncsics Mihály Szakközépiskola, Veszprém), pincéreknél 2. helyezést ért el Varga Tamás (Jendrassik Venesz).

Villanyszerelők között 8. lett Szabados Péter (Acsády), a vízvezeték és vízkészülék szerelőknél pedig taroltak a Veszprém megyeiek. Első helyezést ért el Szenger András (Széchenyi István Szakképző, Tapolca), 2. lett Magyar Miklós  (Acsády), 3. Szekeres András, 4. Horváth Arnold, 6. Merácz Dávid (mindhárman Széchenyi), 8. Lampert István, 10.  Müller Ádám (mindketten Táncsics). 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!