Gazdaság

2010.08.16. 15:54

Gyászos fél év után - Nem javulnak az építőipar válságmutatói

Budapest - Gyászosnak tekinthető első fél évet zárt az építőipar. Némi statisztikai ingadozástól eltekintve stabilan romlott az ágazat állapota. Gyorsuló ütemben dönti be a cégeket a válság és a lánctartozás.

Tremmer Tamás

Tartósnak bizonyul az építőipar válsága, a felszámolások növekedési üteme június végén kissé még meg is haladja az első negyedév végi tempót. Az első hat hónap alatt ugyanis 15,7 százalékkal több építőipari cég dőlt be, míg az első negyedév végén 15 százalékos volt ez a mutató, derül ki az Opten Informatikai Kft. adataiból.

Június végéig idén összesen 1956 építőipari vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást, ez 265-tel több, mint egy évvel korábban. A bedőlt cégek számának növekedési üteme lassult azonban, egy évvel ezelőtt ugyanis még 22 százalékos emelkedést regisztráltak. "Az mindenképpen aggasztó, hogy az építőipari főszezon közepén éves csúcsot mutat a bedőlt cégek száma" - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Nőtt a tönkrement vállalkozások száma, júniusban az idei csúcsot jelentő 363-ig szaladt. A hatodik hónapban az új felszámolások növekedési üteme is megugrott: a májusi 9,9 után 31,5 százalékos volt az egy évvel korábbihoz mért emelkedés.

A végelszámolások alakulása a hatodik hónapban gyökeres változást mutat, mert az egy évvel korábbihoz képest nyolc százalékkal kevesebb vezető választotta maga cégének megszüntetését. Míg a tulajdonosok által bezárt cégek száma január óta növekedett - erősítve az ágazat tisztulását -, júniusban csökkenőbe fordult. Az idei első fél évben 1129 céget zártak be tulajdonosaik, ez 123-mal több, mint egy éve. Ez a növekedés azonban messze elmarad a múlt évben mutatott, több mint 40 százalékos növekedéstől, ami akár az ágazat konszolidációs folyamatának erősödését is jelenthetné, ám Csorbai szerint e konszolidáció csak egy stabilizálódott ágazatban következhet be, melyről korai lenne még beszélni.

 

Továbbra is aktív "adósságbűvészek"

Egyre nagyobb mértékben hígul az építőipari szakma. A bejegyzett új vállalkozások számának a fél év során mutatott 12,2 százalékos emelkedése óvatosságra ad okot. A magas cégfluktuáció Csorbai Hajnalka szerint arra is utalhat, hogy az újabb és újabb cégek mögé bújó "adósságbűvészek" továbbra is aktívak az ágazatban. Ezt az is alátámasztja, hogy a nemzetgazdasági átlaghoz mérten sok új cég alakult mind júniusban, mind a fél év egészében. Idén június végéig 2918 új vállalkozás jött létre, ami 329-cel több 2009 első féléves adatainál. Az ágazatban az egy évre visszatekintő emelkedés két és félszer gyorsabb az összes ágazat ötszázalékos átlagánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!