Gazdaság

2010.08.30. 18:12

Kompenzálják a díjat - A beruházás nem készült el, nincs plusz szolgáltatás

Megyei körkép - Jövőre kompenzálják azokat, akik január óta a Tiszta Európa program miatt megemelt szemétszállítási díjat fizetnek. Nekik arányosan kevesebb lesz a díjuk.

Németh F. Bernadett

Erről Czaun János, az Észak-Balatoni Hulladékkezelési Társulás elnöke beszélt lapunknak. Azzal kerestük meg, hogy számos olvasónk telefonált szerkesztőségünkbe és osztotta meg velünk számításait, amelyek szerint túlságosan magas az áremelkedés. Azt sem értik, mire költi a társulás a megemelt díjat, hiszen a plusz szolgáltatást, amiért fizetnek, nem kapták meg. A Tiszta Európa program ugyanis hónapokat csúszik.

Czaun János elmondta: az év elején a társult 158 önkormányzat nagy része megemelte a szemétszállítás díját, melynek mértéke településenként változó. Veszprémben például 34, Balatonfüreden 42 százalékos volt. Az emelés annak függvénye, hogy milyen a szolgáltatás a településen: például hányszor kérnek lomtalanítást egy évben, stb. Azokon a településeken, ahol január elsejéig egyátalán nem fizettek ártalmatlanítási díjat, mint például Sümegen, a szemétszállítás díja kiugróan magas lett. A hulladékszállítási díjban egyébként a társulás településein 23 százalékos eltérés van, mondta Veszprém alpolgármestere.

- Mivel a program valóban csúszik, az érintetteknek a jövő évi árból kompenzációt nyújtunk - mondta az elnök. - A kompenzáció mértéke arányos lesz a program csúszásának a mértékével.

 

A társulás területén évente 120 ezer tonna hulladék keletkezik, ebből ötvenezer tonna kerül a Királyszentistvánban épülő depóniára. Ennek azonban még nincsenek meg a szükséges engedélyei, ezért nem kezdhetik el a próbaüzemet. Márpedig a tényleges működés csak néhány hónapos próbaüzem után kezdődhet el. A rendszerben az újrahasznosítás a legdrágább. Az egész társulás területén 400 új gyűjtőszigetet létesítettek, s megkezdik a háztartásoknál történő, fajták szerinti gyűjtést. Az új rendszerben évente harmincezer tonnát kell szelektíven gyűjteni, ma ez a mennyiség hatezer tonna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!