Gazdaság

2010.11.24. 11:29

A válság fáziskéséssel érkezett

Hajmáskér - Rendkívül nehéz helyzetben van a hazai kiskereskedelem, amely ezer sebből vérzik. Ennek következtében egyre több boltos húzza le a redőnyt. A 100 íz center Kft.-ét sem kerülték el a nehézségek, de a vállalkozás tartja magát.

Tremmer Tamás

A 2008. második felében kezdődött világgazdasági válságból akkor még nem sokat éreztek. Aztán ahogy szűntek meg a munkahelyek, majd fogytak el a segélyek  ha fáziskéséssel is  és 2009 őszén hozzájuk is begyűrűzött, méghozzá elég látványosan. Elfogyott az embereknél a pénz, elapadt a vásárlóerő, elmaradtak a vevők. És ez az állapot azóta is tart, nyilatkozta lapunknak Irmes Zsolt, a 100 íz center Kft. ügyvezető igazgatója.

A cég Fejér és Veszprém megyében 30 kisebb alapterületű boltot üzemeltet, de van két saját tulajdonú pékségük is. Az üzleteikben együttesen és átlagosan 9-12 százalék között mozgott a visszaesés mértéke. Miközben több kisebb társuk már bezárta a boltját, ők tartják magukat. Mi több, a Veszprém megyei toplistán a cégek rangsorában a 49. helyen állnak a nettó hárommilliárd forintot meghaladó árbevételükkel, 340 embernek adnak munkát.

Irmes Zsolt szerint a hipermarketek túl gyorsan jöttek be hazánkba, főleg a Dunántúlra, amire a hazai kereskedők - főleg tőkeerőben - nem tudtak felkészülni. Ez nagyban meghatározza helyzetüket, versenyképességüket. Úgy fogalmazott, a pályázati lehetőségekben bíznak, mert nekik nincs akkora tőkéjük, hogy szép boltokat alakítsanak ki, pedig az emberek egyre igényesebbek.

Szerinte a multinacionális cégek zömmel külföldi termékeket forgalmaznak, magyar áru elvétve található náluk. Az új kormányzatnak erre oda kell figyelnie, meg kell védeni a magyar termelőt és termékeket. Ha nem lesz változás, az az országot hosszú távon bérmunkára ítéli. Minden ország büszke arra, hogy a saját dolgait erősíti, nekünk is ezt kell tennünk.

A Coop-lánc - amelyhez ő is csatlakozott - 15 éves születésnapi rendezvényén felvetődött, hozzanak létre magyar tulajdonú hipermarketeket. Ezt kívánná a magyar érdek, és a Coopnak van is erre koncepciója.

Irmes Zsolt úgy vélte, a hipermarketes, hétvégi bevásárlás lassan életformává válik. Kereskedő létére mégis amellett van, hogy az üzletek vasárnap legyenek zárva, így kiegyensúlyozottabb piaci viszonyok alakulhatnának ki, ami a kicsiknek előnyére válna.

A 100 íz center két szociális boltot működtet Veszprémben, ami újdonság. Ebben azért vesznek részt, mert jó ötletnek tartja, hogy a magyar áruk minél rövidebb úton jussanak el a fogyasztókhoz, de ez megfelelő logisztikai háttér nélkül zökkenőkkel működik. Van ebben fantázia, hiszen az egymásra utaltság felerősödik - amit a magyar gazda megtermel, azt a magyar boltok fogják felvenni.

 

Zavarokat okoznak a mozgó árusok

A kiskereskedelemben rettentő zavarokat okoznak a mozgó árusuk, akik akár a saját boltja közvetlen bejárata mellett is árusítanak. Irmes Zsolt szerint odajönnek a legjobb időszakokban, elviszik a forgalmat, aztán továbbállnak, miközben ő egész nap nyitva tart. Jön a kenyeres, a húsos, a zöldséges, de ha esik az eső, nem jönnek.

Kiszámíthatatlan, miből mennyit rendeljen. A mozgóárusok miatt egyik nap sok a kenyér, másnap pedig kevés. Ez kimondhatatlan károkat okoz, nem csak neki, a vevőknek is. Mi lesz a településen, ha emiatt bezárja a boltját? Hóban, fagyban várják majd a kocsit? És ha nem jön, nem lesz kenyér? A mozgóárusítást le kellene szabályozni, aki stabilan ott van a településen, ellátást, szolgáltatást biztosít, azt meg kell(ene) védeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!