Gazdaság

2011.04.11. 07:55

A turisztika húzóágazat - Nagy remények, kevés kiállító

Veszprém - A világ egy nagy könyv, aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el idézte Szent Ágostont dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott a Veszprém megyei Utazás kiállítás megnyitójában.

Győrffy Árpád

A Pannon Egyetem aulájában 14. alkalommal megrendezett nemzetközi turisztikai bemutatón a múlt évinél tízzel kevesebb kiállító jelentkezett ajánlataival, és a  nyitás után a közönség érdeklődését is visszafogottabbnak érzékelték a megkérdezett kiállítók. Az ország más, hasonló bemutatóinak idei forgalmát, tartalmát ismerők ennek ellenére úgy vélték, hogy a veszprémi vásár ebben az összehasonlításban továbbra is a legjobbak közé tartozik.
 
A kiállítást szervező megyei önkormányzat nevében a vendégeket köszöntő Lasztovicza Jenő elnök úgy vélte, hogy a 95 kiállító a gazdasági válság közepette nagyon szép számnak  tekinthető.  Annak a reményének adott hangot, hogy idén is 8-10 ezer látogató keresi fel az ingyenesen látogatható, kísérőprogramokkal színesített vásárt.

A turisztika húzóágazat

A Veszprém megyei Utazás kiállításnak otthont adó megyeszékhely önkormányzata nevében Brányi Mária alpolgármester köszöntötte a szombati megnyitó közönségét. Véleménye szerint a turizmus a város és környéke számára is a gazdaság egyik húzóágazata lehet, és kitörési pontot jelenthet a fejlődésben. Az idei díszvendég Békés megye képviseletében megszólaló Farkas Zoltán közgyűlési elnök térségük híres gasztronómiai rendezvényeire, vízi túrázási lehetőségeire, a Dunántúlhoz képest sok érdekességet kínáló tájaira és termálvizeire hívta fel elsősorban a figyelmet. Nálunk még a kerítés is kolbászból van néhány napig! - csábította Békésbe az utazni vágyókat.
 
A kiállítók többségében Veszprém megyei és más belföldi úti célokat, programokat ajánlottak az érdeklődők figyelmébe, de nagy érdeklődés volt a külföldi utakat kínáló irodák standjai előtt is.

 



Közösen mutatkoztak be idén is a megyében működő Tourinform-irodák, ismét együtt állítottak ki a Szigligettől Uzsáig terjedő Lesence-vidék települései, valamint Ajka, Kislőd, Nagyvázsony környékének szolgáltatói is. Az önállóan bemutatkozók között volt a megyeszékhely, a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum és a talán a leglátványosabb standdal jelentkező Pápai Várkertfürdő. A külföldi úti célok közül Málta, Ciprus, Szlovákia és az erdélyi Kovászna megye, a megyénken kívüli hazai vidékekről pedig elsősorban az ország középső és keleti részének térségei, települései, szolgáltatói kínálták turisztikai csomagjaikat a vásáron.
 
Több magyar kiállítót külön is megkérdeztünk, miért lenne érdemes olvasóinknak akár sok utazás árán is náluk nyaralni, kirándulni.  Mióta az autópályák szinte minden irányba kiépültek, az országon belül már nincsenek távolságok, így Mezőkövesd sincs messze Veszprém megyétől, bizonygatta például Lázárné Csirmaz Henriett. A város Tourinform-irodájának vezetője elsősorban a matyó népművészetet, a különösen magas kéntartalommal rendelkező Zsóry-fürdőt és a Hadas városrészben kialakított élő skanzent ajánlotta figyelmünkbe, ahol a különböző mesterséget űző népi iparművészek munkáját élőben is meg lehet nézni.
 
Még közelebb esik hozzánk Eger, ahol persze a legfontosabb látnivaló ma is a vár. Mint Sóskúti Dóra, a Tourinform-iroda munkatársa elmondta, a korábban megjelent hírekkel ellentétben nincs semmi baja az erődítménynek. Igaz, a szokatlanul bőséges csapadék okozott kisebb gondokat, de ma már a kazamaták és a többi kiegészítő kiállítás is rendben látogatható, a vártörténeti múzeum és a képtár - pedig télen is folyamatosan nyitva volt. A vár mellett viszonylag új attrakcióként az eredeti formában felújított török fürdőre, illetve a mellette lévő termálfürdőre és persze a szépasszony-völgyi pincékre hívta fel a figyelmet.

 


 
A szerb határ közelében lévő Mórahalom Tourinform-irodájának vezetője, Teleki Ferencné városuk  mellett más dél-alföldi települések, Szeged, Makó, Kecskemét, Szentes érdekességeit ajánlotta figyelmünkbe. A régióban több kiváló gyógyfürdő van. A váll- és térdízületi problémákra különösen javasolt mórahalmi forrását például olaj helyett találták.

De nemcsak a gyógyulni, pihenni vágyókat várják a szegedi és a környékbeli látnivalók, az ott rendezett halászléfőző verseny, a szabadtéri játékok, a mórahalmi Homokháti sokadalom és más programok az aktívabb kikapcsolódást keresőknek is vonzóak lehetnek.
 
Az ezúttal is együtt bemutatkozó Lesence-vidék legnagyobb közös rendezvénye idén is a szeptember eleji szüret lesz, amit most Uzsa központtal rendeznek, mondta Mészáros László lesencetomaji polgármester, a fejlesztési társulás elnöke. Persze az év többi részében is sok érdekességet kínálnak tagtelepüléseik önállóan vagy kisebb csoportokban. Legközelebb ezek közül az április 23-án kezdődő szigligeti Várkapunyitó, majd néhány nappal később a Hegymagas központtal zajló Szent György-hegyi napok vonz több ezer embert a vidékükre.
 
A Veszprém megyei Tourinform-irodák közös standján Pethő Krisztina, a Balaton Riviéra Egyesület munkatársa Alsóörs, Csopak, Felsőörs, Lovas és Paloznak most péntektől vasárnapig zajló közös programjára, a mandulaünnepre csalogatott bennünket.



A balatonkenesei irodát vezető Kelemen Viktória a lecsófesztivált említette országosan is egyre népszerűbb programként. Dr. Szabóné Barsi Katalin Révfülöpről a szabadtűzi sütés-főzés világnapján, április 30-án tervezett majálisukra és ahhoz kapcsolódó főzőversenyükre invitálta az érdeklődőket.

Vízkelety Dóra, a badacsonyi Tourinform munkatársa a nagy választékból egy közeli rendezvényt javasolt, a pünkösdi programjait. Mint elmondta, eddig harminchárom pár jelentkezett a Rózsakőnél zajló nyilvános eljegyzésre. A korábbinál is látványosabbá teszi a pünkösdi programo- kat, hogy  idén a Vinum Vulcanum Borlovagrend is akkor tartja legnagyobb rendezvényét, a kéknyelűvirágzás ünnepét.
 
A határon túlra, de magyar vidékre invitált bennünket Gazda Zoltán is. Háromszék rendkívüli adottságokkal rendelkezik a gyógyturizmusban. Talán elég, ha Kovászna, Bálványosfürdő, Súgásfürdő nevét említem. A különleges mofettáink mellett Veszprém megye lakóinak biztosan nagy élményt nyújtanának a hatalmas hegyeink és persze a népművészetünk. Mindehhez még az itteninél alacsonyabb árakkal, kiváló minőséggel és székely vendégszeretettel várjuk a Napló olvasóit  csábított bennünket a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársa.




A kiállítást hivatalosan megnyitó dr. Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy 2011 az egészségturizmus éve Magyarországon, amiben különösen jó adottságokkal rendelkezünk a termálvizek miatt. Mint elmondta, megvan a lehetőség a szolgáltatások fejlesztésére az uniós pályázatoknak köszönhetően. A turisztikai vállalkozásoknak és a potenciális vendégeknek egyaránt hasznos lehet a kormány által a napokban jóváhagyott új támogatási forma, a várhatóan az év második felében működésbe lépő Széchenyi-pihenőkártya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!