Gazdaság

2011.04.28. 04:47

Segítenek az ügyfeleknek

Berhida, Székesfehérvár - Berhidán nőtt fel, a várpalotai gimnáziumban érettségizett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális vámfőigazgatója, akit az adóhatóság és a pénzügyőrség összeolvadásáról, aktuális ügyekről kérdeztünk.

Németh F. Bernadett

A most 41 éves Molnár Tamás 1997-ben került a székesfehérvári vámhivatalhoz. A 2000 júniusában megalakult regionális parancsnokságon előbb régiós határügyi és sajtótiszt lett, később a humánpolitikai és igazgatási osztályt vezette. 2008-tól a vámparancsnokság központi járőrszolgálati parancsnokságának parancsnokhelyettese, 2010 szeptemberétől decemberéig parancsnoka. Tavaly decembertől december 31-ig megbízott közép-dunántúli regionális parancsnok, idén január elsejétől a NAV Közép-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság vezetője.

- Év elején a két, korábban önálló szervezetből megalakult a NAV: mennyire dolgoznak szimbiózisban, mit jelent a változás az ügyfelek számára?

- A Vám- és Pénzügyőrség, valamint az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal összevonásával 2011. január elsejétől létrejött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Megszűnt az ország valamennyi vám- és pénzügyőri hivatala, helyüket az egyes megyék - Közép-Dunántúlon Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom - vám- és pénzügyőri igazgatóságai vették át. Megszűnt a korábban Székesfehérváron működő Regionális Ellenőrzési Központ (REK), melynek feladatait szintén a megyei igazgatóságok munkatársai végzik tovább. Az egykori Vám- és Pénzügyőrséggel kapcsolatban állt ügyfeleket érintő legfontosabb változások a következők: a termékdíjakat érintő ügyekben, az engedélyezési eljárásokkal, valamint a mezőgazdasági gázolaj-visszaigénylésekkel az ügyfelek a megyei igazgatóságokhoz fordulhatnak. Az egykori Vám- és Pénzügyőrségen budapesti központtal működött az országos hatáskörrel rendelkező számlavezető parancsnokság, amely az integráció során szintén megszűnt. Ez a szervezeti egység állította ki az úgynevezett "nullás igazolásokat", amelyekkel azt igazolhatták az igénylők, hogy nincs vámtartozásuk. Ezt az igazolást január elsejétől szintén a megyei vám- és pénzügyőri igazgatóságok állítják és adják ki; miként ők folytatják le a folyószámla-egyeztetést az ügyfelekkel. Itt történik a hatósági átutalási megbízások (az inkasszók) felülvizsgálata és jóváhagyása, továbbá az elévült túlfizetések és a hitelezői veszteség törlése is.

- Sokakat érdekelnek a kereskedelmi gázolaj-visszaigénylésre vonatkozó szabályok. Mire kell ügyelniük az érintetteknek?

- Az idei esztendőtől a gázolaj után a személy- és teherfuvarozók literenként 6,5 forintot igényelhetnek vissza. Az érintetteknek a megyei igazgatóságokon kell regisztrálniuk, akik az első negyedévben vissza kívánják igényelni ezt az összeget, február 15-ig kellett regisztrálniuk. A regisztrációkor az ügyfeleknek be kell mutatniuk vállalkozói igazolványukat, saját tulajdonú jármű esetében a forgalmi engedély másolatát, bérelt jármű esetében annak bérleti szerződését, továbbá a közlekedési hatóság által kiállított közúti áruszállítási engedélyüket. Fontos kritérium még, hogy üzemanyagkártyával történő vásárlás esetén lehet literenként a 6,5 forintot visszaigényelni. Az első negyedéves visszaigényléseket április 15. után lehet benyújtani az igazgatóságoknál.

- Az immár "szabad" pálinkafőzéssel milyenek a tapasztalatai?

- A párlat előállításának szabályaira vonatkozó rendelkezések 2010. szeptember 27-től alkalmazhatók. Adómentes a magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter 86 százalékos vagy 86 liter 50 százalékos párlat, feltéve, hogy az a magánfőző háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. Az 50 liter felett előállított párlat után adót kell fizetni, amely egy liter 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 1380 forint. A magánfőzőnek a párlat előállításához használt desztillálóberendezés beszerzését nem szükséges a vámhatósághoz bejelenteni, birtokban tartásához nem kell vámhatósági engedély, regisztráció. A tavalyi év szeptember végétől tapasztalatunk szerint mindenki ezen adómentesen főzhető "párlat"-mennyiségen belül maradt, így adófizetési kötelezettség nem keletkezett. Országos szinten a kommersz szeszes italok forgalmának a tízszázalékos csökkenésével számolunk a párlatfőzés szabályozása miatt.

- Várhatóan újra változnak a környezetvédelmi termékdíjszabályok, hogyan segít eligazodni a változások között a hatóság, milyen ellenőrzésekre számíthatnak az érintettek?

- A környezetvédelmi termékdíjas szabályozás módosításának szándékával a média többször is foglalkozott az elmúlt időszakban, 2011-től azonban csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal létrejöttével kapcsolatos módosulások jelentek meg a törvény szövegében. Törvénymódosítás esetén a vámhatóság - az eddigiekhez hasonlóan - segíti az ügyfeleket az újonnan felmerülő kérdésekben, illetve lehetőségekhez mérten oktatás megtartásával segíti a kötelezetteket a jogértelmezésben gyakorlati példákon keresztül. Emellett természe- tesen meg kell említeni a www.termekdijinfo.hu web-oldalt, a termékdíj-tanácsadó portált is, ahol az érdek- lődők a legfrissebb információt kapják a  termékdíjről. Az ellenőrzések irányának konkretizálása az esetleges törvénytervezet megalkotását követően körvonalazódhat majd.

 

Csütörtökön 14 és 16 óra között szerkesztőségünk vendége lesz Stark Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság Veszprém Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága igazgatója. Várjuk olvasóink kérdéseit a 06-88-579-422-es telefonszámon vagy csütörtökön 14 óráig a szerkesztőség e-mail címére, a [email protected]-ra, vagy akár postai úton, a Veszprém, pf. 161-re. Az igazgatót lehet kérdezni például a termékdíjról, ügyintézési lehetőségekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!