Gazdaság

2011.04.19. 17:35

Száznegyvenmilliótól fosztotta meg az időjárás a hajózási zrt.-t

Siófok - A Balatoni Hajózási Zrt. az elmúlt évben nagyon rossz szezont zárt a rendkívüli időjárás miatt. A kétmilliárd forint körüli nettó árbevételük 140 millióval maradt el a várttól.

Győrffy Árpád

A belföldi és külföldi vendégek számának csökkenése mellett különösen sújtotta a társaságot az a 10-11 napos üzemszünet, amit május és szeptember eleje között kellett elszenvedniük a rossz idő miatt - vázolta a problémákat dr. Horváth Gyula vezérigazgató, amikor a tavalyi eredményekről és az idei tervekről kérdeztük.
 
- Olyan viharok voltak, hogy a hajók ki sem tudtak futni a kikötőből, illetve értelmetlen lett volna az elindításuk. A kiesés a legforgalmasabb időszakunkban a hajózható időszak nyolc százaléka volt. Ráadásul elmaradtak olyan, nagy forgalmat hozó rendezvények, mint például a Révfülöp-Balatonboglár közötti Balaton-átúszás, ami egymagában akkora forgalmat szokott hozni, mint Révfülöpön az összes többi nap. Az építőipari és az ipari üzletágunk jól teljesített, de az összes többinél elmaradt az eredmény a tervtől.
 
A gyenge forgalom ellenére a tervezett eredményt mégis teljesítették. A kieső bevételt a társaság a költségeken takarította meg. A vezérigazgató szerint a spórolás semmiképp sem eredményezheti azt, hogy valahol megszüntessék a hajóforgalmat.

 


 
- Mi nem akarunk abba a cipőbe lépni, amibe a vasút, hogy aztán utána vissza kelljen táncolni. Azoknál a kis forgalmú személyhajó-állomásoknál, ahol csodát nem lehet tenni, ott igyekszünk a lehető legtakarékosabban megoldani az üzemeltetést, de a jövőben is mindenütt lesz megbízottunk. Lehet, hogy nem állandó jelleggel, csak időszakosan, de a hajóforgalom idejére mindenképp lesz valaki tőlünk a kikötőben.
 
Ilyen nehéz gazdálkodási körülmények között is sikeresen befejezték tavaly a balatonboglári vitorláskikötő fejlesztését mintegy 300 milliós költséggel. A beruházáshoz ígért 89 millió forintos uniós támogatást azonban máig nem kapták meg, mert az állam közben aláírt mederhasználati szerződést szabott feltételként. Azt pedig a társaság a többszörös díjemelés miatt nem akarja aláírni.

 


 
- A mederhasználati díj elvinné a kikötői üzemeltetés teljes nyereségét, adott esetben veszteséges lenne egy vitorláskikötő. Ez elfogadhatatlan számunkra. A társaság véglegesítés előtt álló idei tervében a fő cél a tavalyi árbevétel-csökkenés visszapótlása.

- A hajó- és kompforgalomban legalább a múlt évre tervezett eredményt szeretnénk hozni. Ha a 2008-as kiváló eredményt nem is tudjuk elérni, a 2009-esnél nagyobb forgalomban reménykedek. A vitorláskikötői üzletágnál pedig jelentősen növelni szeretnénk a bevételeinket.

Több kisebb-nagyobb fejlesztést terveznek. A tavaly megfogyott létszámot kismértékben bővítik. A szakszervezetekkel ötszázalékos béremelésben állapodtak meg, de a bevételek szezonalitása miatt az emelést július 1-jétől visszamenőleg kapják meg a dolgozók.

 


 
- A társaság idén több új programot is tervez, és bekapcsolódik más nagy rendezvények közlekedési hátterének biztosításába. A késő estébe nyúló alsóörsi, badacsonyi, füredi, tihanyi rendezvények vendégeit például a 15 személyes Calypso gyorshajóval vagy akár nagyobb motorossal szállítják a túlsó partra igény esetén - nyilatkozta a Naplónak Horváth Gyula.


Húsvétkor fogadják az első hajót

A hagyományoknak megfelelően húsvét szombatján fogadják a Balatoni Hajózási Zrt. első hajóját a balatonfüredi mólónál. Délelőtt 9.30 órától térzenével kezdődik a program, az első hajó 10 órakor érkezik Siófokról a déli parti települések küldöttségeivel. A Himnusz és a Balaton-himnusz eléneklése, valamint a három legnagyobb balatoni város és a hajóstársaság vezetőjének beszéde után felvonják a zászlót. Az ünnepség néptáncműsorral és ingyenes sétahajózással zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!