Gazdaság

2011.08.11. 14:52

Devizahitelek: feláll a Nemzeti Eszközkezelő augusztus végére

Augusztus végére feláll a Nemzeti Eszközkezelő és nem változik a 15 százalékos árfolyam-különbözeti garancia mértéke - hangzott el mások mellett a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítése ügyében tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

MTI

Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár megerősítette, hogy augusztus végére feláll a Nemzeti Eszközkezelő, amelynek feladata egyebek mellett a fizetésképtelenné vált emberek otthonainak és az újonnan építendő szociális családi házaknak a kezelése lesz.
Az államtitkár elmondta, hogy pénteken kormányszóvivői tájékoztatót tartanak az árfolyamrögzítés részleteiről. Mindazonáltal közölte, hogy a 15 százalékos árfolyam-különbözeti garancia mértéke biztosan nem változik. 
Ez utóbbi azt jelenti, hogy a havi törlesztő részletek 2015-től sem haladhatják meg 15 százaléknál nagyobb mértékben az árfolyamrögzítés idején fizetett összeget. Ha az árfolyameltérés ennél nagyobb, akkor a törlesztés futamidejét kell megnövelni.
Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy nem kötelező sem a rögzített árfolyam igénybevétele, sem a szociális családiház-építési programban való részvétel. Közölte: jelenleg is tárgyalnak a közjegyzői kamarával, hogy a szerződésmódosításokat a legolcsóbban, lehetőség szerint ingyen lehessen elvégezni a rászorulók esetében.
   
A Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a kormány az első ütemben 80 családnak épít 40-80 négyzetméter alapterületű családi házat, az első épületek már jövő március végén elkészülnek. Szaló Péter elmondta, hogy az ócsai szociális családiház-építési programra, amelynek során 500 családnak építenének ingatlanokat, 4-5 milliárd forintot szán a kormány. 
Erre a célra idén 775 millió forint áll rendelkezésre – tette hozzá. Az építkezés kivitelezésével a Belügyminisztériumot bízta meg a kormány; a tervek szerint a beruházást összekötik a közmunkaprogrammal.
   
A kormány szükség esetén megvizsgálja, hogy Ócsa mellett mely településeket lehet bevonni a programba – mondta Kovács Zoltán.
Ócsa fideszes polgármestere a csütörtöki tájékoztatón visszautasította azokat a megjegyzéseket, amelyek szerint a településen gettó épülne. 
Bukodi Károly elmondta, hogy a településen szükség szerint bővítik az óvodai-iskolai kapacitásokat és az infrastruktúrát, bár ehhez a saját források vélhetően nem lesznek elegendők.

Fix lesz a közjegyzői díj az árfolyamgátat igénylők számára

A közjegyzői díjat a kormány az ügyfelek érdekében minden bankra egységesen fix áron kívánja szabályozni, a megszokott díj töredékét kitevő összegben; a pontos összeget a legkésőbb jövő héten életbe lépő miniszteri rendelet határozza meg - közölte a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény ismerteti: a kormány kezdeményezésére csütörtökön szakmai szintű egyeztetés zajlott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Magyar Bankszövetség és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) képviselői között arról, hogy lehetséges-e további adminisztrációs tehercsökkentés az árfolyamgátat igénylők számára. A felek megállapodtak abban, hogy a lakáshitelesek számára az ügyintézés kiszámíthatósága érdekében az árfolyamgát bevezetésével járó szerződésmódosításra és gyűjtőszámla létesítésre a lehető legegyszerűbb ügyintézést, adminisztrációs kötelezettséget teszik lehetővé, amely után az ügyfeleknek kizárólag közjegyzői díjat kell fizetniük, más díj nem számolható fel. 
 Tóth Ádám, a MOKK elnöke csütörtökön, a Nátrán Roland, az NGM helyettes államtitkára által vezetett megbeszélést követően az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, sikerült megegyezésre jutni. "Úgy tünik, megfontolják az érveinket, látható ugyanis, hogy a közjegyzői kör nem extraprofitra törekszik, s nincs lehetősége a tevékenység keresztfinanszírozására, nem emelheti meg például a hagyatéki ügyek díját az örökösök terhére, ezért meg kell fizetni, amibe a papír, a nyomtatás és a munkaerő kerül" - mondta.    
Az a cél, hogy a díj fedezze a közjegyzőknél felmerülő költségeket, ugyanakkor ne legyen megterhelő a lakosságnak, s mindenképpen legyen fix, vagyis kiszámítható mindenki számára - tette hozzá a MOKK elnöke. A kamara korábbi közlése szerint 10-20 ezer forint közötti összegű díjat javasolt. 
Az árfolyamgát - mint az ötpontos otthonvédelmi akcióterv egyik eszköze - augusztus 12-én lép életbe, az adósok péntektől kérhetik a bankoktól írásban a bevezetését. A rögzített törlesztési árfolyamot választó devizahitelesek szerződését közjegyzői okiratba kell foglalni. Ha az ügyfél a jogszabályban előírt minden feltételt teljesít, a kérelem átfutási ideje várhatóan két hét lesz, így az árfolyamrögzítés hatása az októberi törlesztő részletekben jelentkezhet.


További részletekért  a devizahitelekről lapozzon!










OLDALTÖRÉS: Az OTP így segít a devizahitelesek gondjain












Az OTP ingatlanközvetítő céggel is segít a devizahitelesek gondjain












Az OTP ingatlanközvetítő céggel is segít a devizahitelesek gondjain












Az OTP ingatlanközvetítő céggel is segít a devizahitelesek gondjain

Várhatóan ez év októberében megkezdi működését az OTP saját ingatlanközvetítő cége, amely azokon a devizahiteleseken próbál segíteni, akik törlesztési gondjaik miatt szeretnék ugyan eladni a lakásukat, de azt bizonyos ideig tartó bérlés után visszavásárolnák a saját tulajdonukba.

Gresa István, az OTP vezérigazgató-helyettese a hitelintézet csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az OTP egy saját "eszközkezelő" felállítására is készül, hogy enyhítsen a devizahitelesek gondjain.
Elmondta: ez a bankcsoporton belül létrejövő ingatlanforgalmazó cég várhatóan úgy működik majd, hogy piaci áron megveszi az ingatlant a bajba jutott devizaadóstól, az ügyfélnek bérleti joga lesz rá, de előre megállapodhatnak abban is, hogy visszavásárlási opciót kap az ügyfél az ingatlanra. Egy ilyen opció akár öt évre, vagy még ennél hosszabb időre is szólhat. Ilyen visszavásárlási opció a Nemzeti Eszközkezelő esetében várhatóan nem áll majd fenn - említette meg Gresa István.
A vezérigazgató-helyettes szerint egy ilyen cégre azért is szükség lesz, mert az ingatlantulajdonosok mostani gondjainak csak egyik oka a svájci frank szárnyalása, de ebben közrejátszhat az ügyfél esetleges tartós munkanélkülisége, és természetesen az ország általános gazdasági helyzete.
 Felvetette azt is, hogy az OTP ezen új cége az ingatlantulajdonossal az adott ingatlan közös értékesítésén is gondolkodhat, ráadásul ez a társaság olyan ingatlanok eladást is intézheti, amelyekre nem lakáscélú jelzálogkölcsönt vettek fel, hanem adott esetben fogyasztási hitel fedezetéül szolgált, mivel például a hitelfelvevő másik ingatlanban lakik. 
"Senki sem veszítheti el a lakását, csak az, aki nem kíván együttműködni a bankkal a probléma megoldása érdekében" - hangsúlyozta az OTP vezérigazgató-helyettese.
Gresa István aláhúzta: a banknak nem célja a lakások elárverezése, olyan megállapodásra törekszenek az OTP-nél, amelynek keretében a bank is vállalja a terhek egy részét. Akik viszont nem működnek együtt, azokkal a bank nem tud mit kezdeni, marad a bírósági végrehajtás" - fűzte hozzá Gresa István.


A devizahitelesek megsegítésére saját árfolyamrögzítéses konstrukciót indít az OTP Bank

Az OTP Bank saját árfolyamrögzítéses hitelkonstrukciót is indít a devizahitelesek megsegítésére, amellett, hogy részt vesz a péntektől induló állami programban is - mondta Gresa István, az OTP vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatóján.

Az OTP Bank konstrukciójára az igényeket az államihoz képest negyedévvel később, 2012. március 31-ig lehet beadni, a rögzített árfolyamok pedig magasabbak lesznek mint az állami konstrukcióban, viszont szélesebb ügyfélkörre terjedhet majd ki a bank saját konstrukciója. A módosítás esetén a rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztés futamideje maximum 3 év, azaz 36 hónap.

Az OTP a svájci frank árfolyamát 200 forinton, az euróét 265 forinton, a japán jenét 2,20 forinton rögzíti saját konstrukciójában. 
Az államitól eltérő konstrukciót, így a magasabb árfolyamokat az OTP-nél azzal indokolták, hogy vélhetően ezzel a konstrukcióval élnek majd azok a devizaadósok, akik hosszabb időt szánnak a belépés átgondolására. Emellett azok választhatják, akik tartanak attól, hogy mi lesz a gyűjtőszámlán felhalmozott, még kifizetetlen törlesztés további sorsa az árfolyamfixálás futamideje után, hisz az állami konstrukció alacsonyabb kurzusainál magasabb lesz a fennmaradt összeg.  

Péntektől, azaz 2011. augusztus 12-től indul az állami otthonvédelmi program a bajba jutott devizahitelesek megsegítésére, amelynek során  a korábbi lakáshitel-szerződésüket módosítani kívánó adósok rögzített devizaárfolyamon megváltoztathatják a kölcsönükről szóló előző megállapodást. 

Az állami konstrukcióban a devizakölcsönöknél a svájci frankot 180 forintos, az eurót 250 forintos, a jent pedig 2 forintos árfolyamon rögzítik majd, a szerződések módosítására az igényeket 2011. december 31-ig lehet beadni. 

Mind az állami, mind az OTP konstrukciójánál az árfolyamrögzítésbe való belépés felső korlátját jelenti az, hogy az eredeti szerződéskor az ingatlan maximális fedezeti értéke 30 millió forint lehet.

A módosítás esetén a rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztés futamideje maximum 3 év, azaz 36 hónap, de legfeljebb 2014. december 31-ig tudnak az adósok a lehetőséggel élni. A tényleges beszedéskori árfolyammal és a rögzített árfolyammal számított törlesztőrészlet közötti különbség egy forintban vezetett gyűjtőszámlára kerül, ez módosítja a hitel egyenlegét. Az aktuális és a rögzített árfolyammal számított részlet közötti különbség a gyűjtőszámlán a 3 havi BUBOR (bankközi kamatláb) alapján kamatozik, a gyűjtőszámla forint alapú.    

Gresa István elmondta: az OTP célja, hogy minden bajba jutott adóssal megállapodjon, nem célja a hitelintézetnek sem az, hogy a lakhatást elveszítse az adós, és elárverezzék az otthonát, és az esetlegesen több évig tartó pereskedést sem akarja a pénzintézet. "Aki együtt akar működni a bankkal a törlesztési gondok kapcsán, annak tudnak valamilyen megoldást találni" - mondta a vezérigazgató-helyettes.  

Gresa István közölte: aki részt akar venni az árfolyamrögzített konstrukcióban, annak közjegyzői okiratba foglalt egyoldalú tartozáselismerő nyilatkozatot kell tennie, amelynek 2 példányát be kell nyújtania az OTP-bankfiókba. Az OTP külön díjat nem számít fel a szerződés módosításáért. A közjegyzőnek az okirat elkészítéséért 15-30 ezer forint közötti összeget kell fizetni.

A vezérigazgató-helyettes közölte: az OTP adósmentő programjában a 90 napon túli fizetési késedelemben lévő hiteladósok is részt vehetnek, amennyiben a 90 napon túli hátralékukat egy összegben befizetik az OTP-nek, és így a hátralékot 90 nap alá csökkentik a rögzített árfolyam alkalmazásáig.
Elmondta: mintegy 160 ezer svájci frank alapú lakáskölcsönnel rendelkező ügyfelük van. Úgy számítják, hogy a devizaadósok mintegy 10 százaléka él majd árfolyamrögzítés lehetőségével.










OLDALTÖRÉS: Jövő héten mutatja be programját az MSZP

















Az MSZP nemzeti összefogást javasol, ennek érdekében augusztus 15-én mutatja be a devizahitelesek megsegítésére vonatkozó javaslatait, és várja a kormány kezdeményezéseit.

A szocialista párt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében egyúttal üdvözli az OTP-nek a devizahitelesek megsegítésére készített elképzelését, és arra ösztönzi a többi bankot, hogy hasonló kezdeményezésekkel éljenek. 

Gresa István, az OTP vezérigazgató-helyettese csütörtökön jelentette be, hogy az OTP Bank saját árfolyamrögzítéses hitelkonstrukciót is indít a devizahitelesek megsegítésére, amellett, hogy részt vesz a péntektől induló állami árfolyamrögzítéses konstrukcióban. Az OTP a svájci frank árfolyamát 200 forinton, az euróét 265 forinton, a japán jenét 2,20 forinton rögzíti saját konstrukciójában.
   
Az MSZP fontosnak tartja, hogy a devizák erősödése miatt bekövetkezett terheket ne csupán az adósok viseljék, hanem a bankok és az állam is. Ezért hiányolják a kormány intézkedéscsomagját a devizahitelesek megsegítésére és értetlenül állnak "az Orbán-kormány cselekvésképtelensége előtt". A szocialista párt elvárja, hogy a kormány azonnal kezdje meg az egyeztetéseket a bankszövetséggel - olvasható a párt közleményében.




OLDALTÖRÉS: A bankoknak elég a likviditása a magasabb gyűjtőszámlahitelre is






A bankoknak elég a likviditása a magasabb gyűjtőszámlahitelre is






A bankoknak elég a likviditása a magasabb gyűjtőszámlahitelre is






A bankoknak elég a likviditása a magasabb gyűjtőszámlahitelre is


Rövid távon nem várható a svájci frank látványos gyengülése, így a korábban becsültnél többen vehetik igénybe az árfolyamrögzítási lehetőséget, és bár az árfolyamkülönbség a konstrukció kidolgozása óta jelentősen nőtt, a Bankszövetség szerint a bankoknak van elég likviditásuk a becsültnél nagyobb gyűjtőszámlahitel biztosítására is.

Devizapiaci szakértők szerint nem várható a svájci frank látványos gyengülése rövid távon, sőt akár az árfolyamrögzítési lehetőség három éve alatt is meghaladhatja a 180 forintos szintet. Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint rövid távon még tovább is erősödhet a svájci frank, akár 280 forint fölé is mehet az árfolyam, középtávon azonban a mostaninál gyengébb árfolyam várható. 

A frank gyengüléséhez az elemző szerint az kellene, hogy az európai adósságválság megoldásában előrelépés történjen, illetve a svájci jegybank beavatkozása is gyengítheti az árfolyamot. Hozzátette, hogy a válság kezeléséhez megvan a politikai akarat, és a svájci jegybank részéről is van szándék a beavatkozásra.
   
A piac rövid távon még kikényszerítheti az erősebb árfolyamszinteket, azonban hosszabb távon az alacsonyabb árfolyamot az is indokolja, hogy a jelenlegi erős árfolyam nem a svájci gazdaság erejéből következik - fejtette ki.
   
Az MKB Bank előrejelzése szerint a svájci frank árfolyama 2012 végére 220 forintos szintre csökkenhet, ami azonban még 40 forinttal mindig magasabb a rögzítési árfolyamnál.
   
Kondrát Zsolt megjegyezte, hogy a jelenlegi piaci helyzetben rövidebb távra nehéz előrejelzést adni, hiszen a mostani árfolyam néhány hónappal ezelőtt még az elemzők legrosszabb álmaiban sem szerepelt. Megjegyezte, hogy azoknak a devizahitelesek, akik most az árfolyamgát igénybevétele mellett döntenek, nem csak néhány hónapra, hanem hosszabb távra kell előre gondolkodniuk.
   
Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója az MTI-nek megerősítette, hogy bár a program kidolgozásakor ennél jóval gyengébb volt a frank árfolyama, és korábban kevesebb olyan ügyféllel számoltak a bankok, akik a rögzítés mellett döntenek, a pénzintézetek tudják kezelni a mostani helyzetet is. Elegendő a likviditásuk a nagyobb hitel nyújtására is, az is igaz azonban, hogy ezzel csökken a bankok hitelezési kapacitása.
   
Az MTI által megkérdezett kereskedelmi bankok - akár csak a PSZÁF - a következő időszakban a késedelmesen fizető ügyfelek számának növekedésére számít, ezért arra kérik az ügyfeleket, hogy még a törlesztés leállása előtt keressék fel a bankot, mert nem csak a rögzített árfolyam lehetőségével élhetnek, de valamennyi pénzintézet saját megoldásokat is kidolgozott a devizahitelesek helyzetének enyhítésére.




OLDALTÖRÉS: Állami ellenőrzést sürget a Jobbik








Állami ellenőrzést sürget a Jobbik








Állami ellenőrzést sürget a Jobbik








Állami ellenőrzést sürget a Jobbik


A Jobbik szerint a bajba jutott lakáshitelesek számára az jelentene igazi megoldást, ha állami kezelés és ellenőrzés alá vonnák a devizahitelezés teljes rendszerét.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt parlamenti képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: javaslatuk szerint a magyar állam átvenné a hiteleket, de nem 100, hanem - "a bankok extraprofitjának a kárára" - egy erősen nyomott, 50-75 százalék közötti áron. Az adósok így a továbbiakban - egy úgynevezett nemzeti kríziskezelő koncepció keretén belül - az állami ellenőrzés alatti hitelkonstrukciókat fizethetnék vissza hosszabb futamidővel és rugalmasan csökkentett részletekkel - ismertette. 
A politikus szerint a magyar államot lényegi kár mindezzel nem érné, ugyanakkor a devizahitelesek problémája hosszú távra rendeződne.
Gazdasági kutatóintézetek felhívására hivatkozva hangsúlyozta, Magyarországon nem lesz gazdasági fellendülés a "devizakrízis" megoldása nélkül. 
Z. Kárpát Dániel a kabinetet bírálva úgy fogalmazott, "az őszi állítólagos kormányzati megoldásig, mely csak a hitelesek egy nagyon szűk körét érinti és segíti, lényegében hagyják az embereket elpusztulni".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!