Gazdaság

2011.09.22. 07:08

Egyre csökken a banki aktivitás

Budapest - A családi és mikrovállalkozások ugyanúgy devizahitelből, sokszor lakossági kölcsön formájában fejlesztették telephelyeiket. Erre a veszélyre hívja fel a figyelmet az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz).

Tremmer Tamás

Az Iposz országos elnöksége a XX. Magyar Kézművesség Napján értékelte a kézművesség helyzetét, hangulatát, összegezte az ötéves gazdasági programjából adódó idei feladatokat. A testület a vállalkozók gyakorlati tapasztalatai alapján  a lapunkhoz is eljuttatott  felhívással fordul a kormányhoz, egyben sürgeti kérése mielőbbi megtárgyalását.

A külföldi vélemenyek, de a magyar kormány szerint is a a nem magyar tulajdonú bankok magyarországi aktivitása, forráskihelyezése, csak átmeneti időre. de csökkenni fog. E tendencia bekövetkezésekor, főleg a magyar tulajdonú mikro- és kisvállalkozások forráshoz jutása beszűkül, ellehetetlenül. Nehezül a versenyképességük megtartása, növelése, a hazai és külföldi piacaik megtartása.
Kétségessé válik a már elkezdett vagy tervezett beruházásaik, fejlesztéseik befejezése, az uniós vagy hazai támogatások igénybevétele. Nehezíti helyzetüket a lánctartozás és annak következményei is.

A Magyar Kormány korábban bejelentett egy, a takarékszövetkezeti bankok feltőkésítésére szolgáló százmilliárd forintos állami tőkejuttatást, amivel lehetővé teszi ezen pénzintézetek 7-8-szor nagyobb forráskihelyezését.

Az elnökség egyetért a kormány kis- és középvállalkozásokat tömörítő gazdaságpolitikájával és a hazai tulajdonú bankok védelmével. Ugyanakkor kérik a kormányt, a devizahitelesek problémáinak rendezésekor vegye figyelembe, hogy a családi és mikrovállalkozások ugyanúgy devizahitelből, sokszor lakossági kölcsön formájában fejlesztették telephelyeiket, ezért aztán veszély fenyegeti vállalkozásaikat, alkalmazottaik is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!