Gazdaság

2011.09.14. 14:17

Helikopterről keresik a parlagfüvet

Csopak - A parlagfüves területek felmérése és a fertőzöttség megszüntetése érdekében légifelvételeket is készítenek a hatóságok.

Varga Ibolya

A nehezen megközelíthető nagykiterjedésű parlagfűvel fertőzött területekről helikopterről készítenek felvételeket, így a hatóság egy nap alatt egy egész megye gyomfertőzöttségét képes felderíteni úgy, hogy a fényképek a hivatalos eljárás elindításához és lefolytatásához is bizonyítékul szolgálnak. Megyénkben a parlagfüves területek légi felderítését a Veszprém Megyei Kormányhivatal koordinálja. A hivatal célja, hogy növelje a jelenlegi hatósági eljárás hatékonyságát.

A légi felderítés a folyamatban lévő földi bejárásokkal párhuzamosan történik, de annál sokkal hatékonyabb. Az új módszerrel felmért parlagfűvel szennyezett területek használói, illetve tulajdonosai ellen a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan hatósági eljárás indul. A légi felvételek alapján a földhivatal jegyzőkönyvet vesz fel, a Növény és Talajvédelmi Igazgatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki.

Veszprém megyében a légi felmérést szeptember 19-től végzi a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága a földhivatalok munkatársaival karöltve. A hatóságok célja, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a leghatékonyabban használja fel a pollenkoncentráció csökkentése érdekében.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal kéri a földhasználókat, hogy a légi felderítés megkezdése előtt gyommentesítsék a területüket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!