Gazdaság

2011.09.26. 05:25

Jó lenne a jövőbe látni!

Veszprém - Ha nem is mindig lineárisan, de a tíz év alatt folyamatosan fejlődött a Maxon Motor veszprémi leányvállalata. Öt emberrel kezdték a tevékenységüket, ma 220-an vannak. És ez még nem a vége!

Tremmer Tamás

Tízéves jubileumára készül a svájci Maxon-csoport veszprémi leányvállalata. A Maxon Motor Hungary Kft.-t 2001 őszén jegyezték be, a termelést 2002-ben egy bérelt telephely 300 négyzetméterén, öt munkatárssal kezdték. A hölgyek elektronikai alkatrészeket - szénkefefedeleket - szereltek össze az anyacég számára, tájékoztatott Szalai Attila ügyvezető igazgató.

Az első két évet ott töltötték, 2004-ben készült el a saját tulajdonú épületük, amit viszonylag gyorsan ki is nőttek. Szerencsére a saját ingatlan lehetővé tette, hogy  2007-ben jelentősebb bővítésre szánják el magukat. Ennek köszönhetően nagy volumenű tekercs- és fedélgyártás került Veszprémbe. Négy éve már a százas létszámot is túllépték.

Korábban az anyavállalat részére csupán részegységeket gyártottak Veszprémben. 2009 második felétől - köszönhetően a több mint egymilliárd forintos beruházásnak - már komplett késztermékkel, rotor- és motorgyártással bővült a tevékenységük.

A jelenlegi épületük ötezer négyzetméter alapterületű, ahol 220-an dolgoznak. Érdekesek a tíz év árbevételi adatai: 2002-ben még csak 43 millió forintot produkáltak, 2005-ben 480 milliót, 2010-ben pedig már 1,34 milliárd forintot.

A Maxon Motor Kft. folyamatosan fejlődött. Az elért eredményeket, a tízéves jubileumot kétnapos rendezvénnyel teszik emlékezetessé. Szeptember 29-én a partnereket, a várost fogadják, másnap a munkatársakkal ünnepelnek.

Amit aztán újabb nagy munka követ... Szalai Attila arról tájékoztatta lapunkat, hogy 2011-ben újabb gazdaságfejlesztési pályázaton indultak és nyertek. Ebben azt vállalták, hogy idén és jövőre összesen harminc munkatárssal bővítik a létszámukat, ehhez képest már idén negyven embert vettek fel. Beruházásra újabb egymilliárd forintot költenek, a Maxon német telephelyéről áttelepítenek egy motorgyártó sort. Ezzel megint új technológia, hajtómű-összeszerelés kerül Veszprémbe.

Később egy újabb rotorgyártó sor is várható. Mindezen lépéseknek az a jelentősége, hogy nagymértékben nő a késztermékek aránya, hisz korábban elsősorban csak alkatrészeket szállítottak az anyavállalathoz. Ha a beruházásokat 2012-ben lezárják, a jelenlegi telephelyük teljesen megtelik.


Megtorpant a világpiac

Tudat alatt ott körvonalazódik egy esetleges továbblépés. A szomszédos ingatlant már korábban megvették, ahol most éppen utat építenek, így lenne terepe a fejlesztésnek. Ez azonban három dologtól függ, fejtegette Szalai Attila. Kérdés, mi lesz a világpiaccal, ma ugyanis újra megtorpanás tapasztalható, ha nem is akkora, mint 2008 őszén volt. Azt is látni kellene, a cégcsoporton belül a forint, az euró és a svájci frank egymáshoz viszonyított árfolyama miként alakul. Nem utolsósorban pedig, hogy  milyen lesz a veszprémi leányvállalat teljesítménye. Az ügyvezető ez utóbbitól fél a legkevésbé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!