Gazdaság

2011.09.13. 09:11

Készül az új víziközműtörvény

Siófok - Az egészséges és megfelelő minőségű ivóvíz ellátásának feltételeit is rögzítené, hangsúlyosabban jelenítené meg a fogyasztóvédelmi szempontokat a készülő víziközműtörvény, derült ki a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. által szervezett rendkívüli konferencián.

Németh F. Bernadett

A minapi rendezvényen több mint kétszáz önkormányzat tájékozódott a készülő törvényből adódó változásokról.

Az új víziközműtörvényről dr. Szabó Iván, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) jogi bizottságának elnöke tájékoztatta a résztvevőket. Hangsúlyozta: az ágazat működésének törvényi szintű szabályozása mára azért vált elengedhetetlenné, mert a rendszerváltást követően a víziközmű szakmában kialakult struktúra és szabályrendszer elavult, a tulajdoni viszonyok pedig sok helyen rendezetlenek. A törvénytervezetről szóló előadásban olyan, az önkormányzatokat leginkább érintő témákra tért ki, mint az állami és az önkormányzati feladat- és a hatáskörök elválása, a víz- és csatornadíjképzés vagy a díjhatósági jogkörök változása.

Winkler Tamás, a DRV vezérigazgatója újságírók kérdésére kifejtette, a jogalkotó a törvénnyel hosszú évek adósságát törleszti a víziközmű-szakma felé. A törvénytervezet érdemei között kiemelte a víziközmű-szolgáltatás folytatására vonatkozó alapelvek megfogalmazását és sorrendbe állítását.

- Ezek az alapelvek - a törvény más szabályaival együtt - hosszú évtizedekre meg kell, hogy határozzák a víziközmű-szolgáltatást, mivel a jogszabály a szolgáltatást teljes körűen igyekszik szabályozni: kitérve a víziközművekkel történő szolgáltatás ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz ágazatára, a szolgáltatási jogviszonyra, illetve annak szereplőire - mondta Winkler.

A vezérigazgató örömét fejezte ki, hogy a törvénytervezet kiemelt figyelmet fordít az ágazat évtizedek során összekuszálódott vagyoni viszonyainak rendezésére, az akkreditáció bevezetésével a szigorú szakmai szabályok alá tartozó szolgáltatók és szolgáltatás felügyeletére, valamint az ellenőrzésére hivatott hatóság megalapítására és feladatainak szabályozására is.

A konferencia előadói egyetértettek abban, hogy a törvénytervezet megalkotásával bonyolult, de elengedhetetlen jogalkotási folyamat indul el: a régóta várt törvény végrehajtásához tucatnyi kormány- és miniszteri rendelet megalkotására vagy a meglevők módosítására lesz szükség. A szakemberek bíznak benne, hogy ezek hatására egy átláthatóbb hazai víziközmű-szolgáltatás jöhet létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!