Gazdaság

2011.09.26. 20:33

Környezetbarát üzem, tucatnyi munkahely

Balatonfüred - Rendkívül jelentős üzemmel gazdagodott a város. A 77 Ing Kft. a napokban indította el 420 millió forintos költséggel megépített küvettagyárát.

Győrffy Árpád

Az inkább nagyobb villára, mintsem igazi gyárra emlékeztető környezetbarát üzem a város nyugati szélén, az új feltáró út mellett található.

A küvetták apró üvegeszközök, ami az anyacég, a 77 Elektronika Kft. által készített vizeletvizsgáló automatákhoz szükséges, egyszer használatos mintatárolók, tudtuk meg Zettwitz Sándortól.

A család tulajdonában lévő cég ügyvezetője elmondta, hogy Budapesten már van ugyan egy gyártósoruk, de gazdasági, valamint  biztonsági megfontolásból vidéken is akartak egy üzemet.

Zettwitz Sándor azt is közölte, a városhoz itt lévő házuk révén mintegy negyven esztendeje kötődnek. 

Egy beszélgetés során vetette fel dr. Bóka István polgármester, hogy Füred lehetne a helyszíne az új üzemüknek. Az ötlet megtetszett nekik is. A beruházás most elkészült 420 milliós üteméhez 150 millió forintos állami, illetve uniós támogatást kaptak. A teljesen automatizált gyárban viszonylag kevés dolgozóra van szükség, jelenleg tizenegy főnek adnak munkát. Várhatóan jövő év elejére egy újabb gépsorral bővítik az üzemet, és a tervek szerint másfél évben belül egy harmadik gépsort is beállítanak. A létszám ekkor várhatóan 15-16 fő lesz. A cég termelésének éves nagysága a teljes felfutás után egymilliárd forint felett alakul majd, így jelentős adófizetője lesz a városnak.

Zettwitz Sándor, illetve a 77 Elektronika Kft. korábban is fontos mecénása volt a városnak. Az Anna-bálban példéul ők finanszírozták az Operaház balettkarának a fellépését, fő támogatói voltak a múlt heti reformkori programoknak és a júniusi triatlonnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!