Gazdaság

2011.09.26. 08:23

Rosszabbul élünk

Budapest - Az év első hét hónapjában tovább húztuk a nadrágszíjat. Az evésre és az üzemanyagokra még próbáljuk a régi összegeket költeni, de ebből már jóval kevesebb terméket tudunk vásárolni - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

Győrffy Árpád

A KSH adatai szerint az idén júliusban 1,3 százalékkal költöttünk kevesebbet a boltokban, mint tavaly ilyenkor. A két év első hét hónapját összehasonlítva pedig 0,3 százalékos a visszaesés a 4278 milliárd forintos teljes kiskereskedelmi forgalomnál.
 
A kiskereskedelmi forgalom 45 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek bonyolították, a 19 százalékát az üzemanyag-, 12 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek adták; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2011 első hét hónapjában a forgalomban.

A hosszabb távra szóló vásárlásoknál az átlagosnál sokkal nagyobb volt a csökkenés, az iparcikk 7,7 százalék; ruházat 2,7 százalék; bútor, háztartási cikk, építőanyag 3,6 százalék visszaesést mutat. Ugyanakkor a kiskereskedelmi eladások legjelentősebb tételét lebonyolító élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben lényegében stagnált a forgalom. Az érintett időszakban az élelmiszerárak 5,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Így ugyanannyi pénzért jóval kevesebbet vihettünk haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!