Gazdaság

2011.09.28. 06:31

Vorarlberg vonzása - Ausztriában végezhető munkát ajánl a kamara

Veszprém - A külföldi munkalehetőség, a nyugati bér kellő csáberő ahhoz, hogy akár csak időlegesen, de elhagyjuk hazánkat. Vár a szomszédos Ausztria!

Tremmer Tamás

Aki munkához akar jutni, minden lehetőséget megragad, ha nem röghöz kötött, szívesen külföld felé veszi az irányt. Egy ilyen lehetőséget kínált most a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Dr. Somogyi Istvánné kamarai titkár elmondta, az ausztriai Vorarlberg tartomány gazdasági kamarájával közösen azért szervezik az állásbörzét, hogy a szezonban a Balatonnál dolgozó vendéglátóipari szakemberek a téli hónapokban is munkalehetőséghez jussanak. Az osztrák síszezon és a balatoni nyár jól kiegészíti egymást.

A munkavállalás általános feltételeiről Karin Burtscher, az Osztrák Munkaügyi Szolgálat vorarlbergi irodájának munkatársa tájékoztatott. Elmondta, elsősorban szakácsokat, felszolgálókat, szobaasszonyokat keresnek. A feltételek között szerepelt a szakképesítés, a szakmai gyakorlat, a nyelvtudás is. A munkalehetőséget öt hónapra kínálták.

Az állásbörze iránt nagyon sokan érdeklődtek. Egy érettségivel és két nyelvvizsgával a háta mögött próbált szerencsét Tóth Attila. A fiatalembernek nincs olyan képesítése, amit elsősorban vártak, de bármit elvállal. Jelenleg ugyan van munkahelye, de egy külföldi lehetőséggel és bérrel az nem tud versenybe szállni, ezért szívesen váltana. Horváth István folyékonyan beszélt Karin Burtscherrel, nem véletlenül. A magyar férfi dolgozott már külföldön, így tudja, mi vár rá odakint. A szezont üzletvezetőként a Balatonnál töltette, de télen ismét elszegődne a sógorékhoz. A tapasztalat a javára írható. A vonzerő önmagáért beszél. Igaz, a lehetőség meghatározott időre szól, de ez alatt havi nettó háromszázezer forint felett lehet keresni.

 

Vorarlberg osztrák tartomány a kisebbek közül való a maga 370 ezer lakosával. Évente 1,8 millió turistát fogadnak, akik nyolcmillió vendégéjszakát töltenek itt. A tartományban hétezer kereskedelmi, vendéglátóüzlet működik, 60 ezer vendégágyuk van. Európa minden országából fogadnak vendégeket, elsősorban a szomszédaiktól, de feljövőben vannak az ukránok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!