Gazdaság

2011.10.12. 19:08

Fejlődés vagy formaság? - A regionális TDM önmagában még nem csodafegyver

Siófok - A megalakulás előtt álló balatoni regionális turisztikai szervezet valódi fejlődést indíthat el a térségben, de az is lehet, hogy csak eggyel több lesz az olyan szervezet, amely közpénzek után ácsingózik.

Győrffy Árpád

A fenti eshetőségeket a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén fogalmazták meg a régiós TDM- szervezet megalakításának előkészületeiről szóló tájékoztató kapcsán. A BFT már korábban szorgalmazta, hogy a helyi szerveződésekre építve egy régiós szerveződés létrejöjjön. Indokolna egy ilyen lépést az is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a tagok felmentésével gyakorlatilag felszámolta tavaly júniusban a jogelődjével 1927 óta működő Balato- ni Regionális Idegenforgalmi Bizottságot.

A BFT legutóbbi ülésén a szervezők nevében Fekete Tamás, a balatonföldvári TDM alelnöke adott tájékoztatást a regionális szervezet megalakításának május óta zajló előkészületeiről. Mint elmondta, céljuk, hogy a régiót összefogják egy partnerségen alapuló, alulról szerveződő és tulajdonosi szemlélettel rendelkező professzionális desztinációmenedzsmentre épülő szervezettel. A legfontosabb feladatok közé sorolják a régió átfogó turisztikai koncepciójának és stratégiájának a kidolgozását, marketingterv és költségterv összeállítását, a Balaton márka újrapozicionálását, a regionális kommunikáció, a belső PR megvalósítását, hogy megértessék az emberekkel, mi miért történik, mit miért kell tenni az előrejutás érdekében. A finanszírozást a tagok által fizetett tagdíjra és a készülő turizmustörvény által reményeik szerint erre a feladatra rendelt támogatásokra alapoznák. Bejelentette azt is, hogy az alakuló ülést október 20-án tartják a Balaton vizén, a Szent Miklós hajón.

Több hozzászóló is örömmel üdvözölte a bejelentést, ugyanakkor azonban kételyeket is megfogalmaztak. Hidvégi József fonyódi polgármester például nem igazán tartja szerencsésnek, hogy náluk egy civil szervezet döntsön a kúrtaksa 20 százalékának felhasználásáról. Szerinte egy ilyen modell csak akkor működik, ha van megfelelő ember. Az alulról szerveződés kevés, ahhoz kell  például a Magyar Turizmus Zrt. együttműködése is.

Bóka István úgy vélte, nem mindent kell újból elkezdeni, nem mindig a koncepció- vagy a stratégiagyártással kell foglalkozni, hiszen rengeteg ilyent készítettek már az elmúlt időszakban, amiket aktualizálni lehetne. Sokkal több valódi dolgot kellene elvégezni és sokkal kevesebb formálisat - mondta. Arra figyelmeztetett, hogy a regionális TDM-szervezet megalakítása önmagában még nem csodafegyver. A TDM-ek lényegét, az alulról építkezést nem szlogenszerűen kell hangsúlyozni, hanem valóban mindenkit be kell vonni. Kérdés, meg tudják-e szólítani a vállalkozói szektort, és a vállalkozók hozzáteszik-e nagy tömegben a munkájukat, pénzüket ahhoz, hogy regionális szinten valami újat tudjanak csinálni. Ha ezt nem sikerül megvalósítani, akkor lesz még egy szervezet a Balaton mellett, amelyik folyamatos konfliktusban lesz az önkormányzatokkal, mert közpénzekre ácsingózik, abból próbálja megvalósítani ugyanazt, amit eddig az önkormányzatok vagy másfajta szervezetek próbáltak megcsinálni - fogalmazott a BFT elnöke.

Bóka István javaslatára a BFT tagjai támogatták, hogy együttműködési szerződést kössenek az új szervezettel.

 

A TDM, azaz  turizmus-desztinációs menedzsment szervezetek egy-egy település, kistérség érintett vállalkozásait, önkormányzatait és egyéb más szervezeteit tömörítik azért, hogy közösen meghatározzák a turizmus fejlesztési irányait, döntsenek a visszaforgatott pénzek felhasználásáról. A balatoni régióban az elmúlt években közel húsz olyan turisztikai egyesület és nonprofit vállalkozás alakult, amelyik hivatalosan is TDM-szervezetnek hívhatja magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!