Gazdaság

2011.10.10. 07:14

Lobbiznak a szakmáért

Veszprém - Szeptemberben tartották meg a XIX. országos könyvvizsgálói konferenciát a balatonalmádi Ramada Hotelben. A szakma legrangosabb hazai eseményének egyik fő témája a gazdaságpolitikai változások hatása volt a könyvvizsgálatra.

Bartuc Gabriella

Utána a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Veszprém megyei szervezete tisztújító választási taggyűlésén is felmerült, erőteljesen lobbizni kell a szakmáért, hangsúlyozni, a könyvvizsgálat nem csupán költség, de értékteremtés is. Persze, a könyvvizsgáló alapfeladata független, objektív véleményt mondani a céges beszámolókról, ami nagyon fontos, hiszen a piac szereplőinek ez a megbízható információforrás - magyarázta Bősze András, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara főtitkára lapunknak. Ez tehát olyan fontos közintézmény, mint például az ingatlan-nyilvántartás közhitelessége.

A 2012-es üzleti évtől a kötelező könyvvizsgálói értékhatárt 200 millió forint éves árbevételre növelte a Nemzetgazdasági Minisztérium a bürokráciacsökkentő csomagban, 2014-től pedig 300 millió forintra emelkedik az értékhatár. Tehát első ütemben 17 ezer, a második ütemben további hétezer kis- és középvállalkozás mentesül 350-400 ezer forint könyvvizsgálói díjtól. Ami ugyanakkor érzékenyen érinti a könyvvizsgálószakmát, jelentős bevételcsökkenést szenvednek el főleg a vidéki kisvállalkozásokra szakosodott irodák.

A kamara mindent megtesz azért, hogy más területeken piacot teremtsen - ígérte Bősze András. Példaként említette az uniós támogatások ellenőrzését. Meg kell találni az átállási lehetőségeket, hiszen a könyvvizsgáló szaktudása a legmagasabb számviteli ellenőrzési képzettség. A Magyar Könyvvizsgáló Kamarának 3300 aktív és további 2300 szüneteltető tagja van.

A nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégek piaci részesedése hazánkban is folyamatosan növekszik - a magasabb díjak ellenére. A külföldi könyvvizsgáló cégek itteni leányvállalatai akár négy-ötször drágábban auditálnak a kisvállalkozói szektorban. A hazai kis könyvvizsgálói irodák mellett szólna az ár mellett a helyismeretük. Rugalmasabban tudnak bizonyos kérésekre, helyzetekre reagálni, és az ügyféllel a könyvvizsgáló tartja a kapcsolatot, nem pedig az asszisztense.

Egyébként a nagy nemzetközi könyvvizsgáló irodákra is rájár a rúd. A kiszivárgó hírek szerint megtiltaná az Európai Unió, hogy a könyvvizsgáló cégek tanácsadói szolgáltatásokat  is  nyújtsanak. Ez elsősorban a  négy nagyot - Deloitte, PwC, az Ernst &Young és a KPMG - érintené.
Az egymilliárd eurónál nagyobb mérlegfőösszeggel rendelkező vállalatoknak két auditort kellene megbízniuk, hogy azok együttes könyvvizsgálatot folytassanak le. További megkötés lenne, hogy legalább az egyik cégnek a négy nagyon kívülinek kellene lennie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!