Gazdaság

2011.11.11. 05:46

Balatoni Korona - Miért Horváth Balázs?

Veszprém - Dr. Horváth Balázs rendszerváltáskori tevékenysége megkérdőjelezhetetlen, reagált Porga Gyula polgármester azokra az olvasói felvetésekre, miért szerepel az egykori belügyminiszter arcképe a Balatoni Korona címletén.

Balla Emőke

A Balatoni Korona létrehozásában részt vevő önkormányzatok megállapodtak abban, hogy a fizetőeszköz hat címletén a Bakony-Balaton térség jelentős személyiségeit szerepeltetik; minden település kap egy-egy bankjegyet, mivel Veszprém a legnagyobb, neki két címlet jutott: a 10 ezres és az ezres.

Javaslatot tettek az önkormányzatok, így a 20 ezres címleten I. András király és a tihanyi apátság, a 10 ezres címleten Gizella királyné és a veszprémi vár, az 5000-es címleten dr. Óvári Ferenc és a balatonalmádi református erődtemplom, a 2000-es címleten Thuri György és a várpalotai Thuri-vár, az 1000-es címleten dr. Horváth Balázs és a veszprémi Brusznyai-emlékmű, az 500-as címleten Jókai Mór és a balatonfüredi Kossuth-forrás szerepel.

Dr. Horváth Balázst Porga Gyula javasolta a Balatoni Korona előkészítését végző munkacsoportnak, a javaslatot a munkacsoport elfogadta.

- A rendszerváltás jelentős történelmi fordulatot jelent, dr. Horváth Balázs rendszerváltáskori tevékenysége megkérdőjelezhetetlen - mondta a polgármester. - Horváth Balázs a rendszerváltás időszakának egyik legnagyobb veszprémi alakja volt. 2007-ben a városi képviselő-testület egyhangú szavazással Veszprém város díszpolgárának választotta őt. A közgyűlésnek is azt mondtam, nem szabad szemérmesnek lennünk; vagyunk olyan távol a rendszerváltás időszakától, hogy - politikai vonzalomtól függetlenül - meg tudjuk ítélni az akkori szereplőket, és Veszprémben egyetértés van abban, hogy ő a rendszerváltás meghatározó szereplője volt. Ez egy kistérségi valuta, Horváth Balázs a Balaton, Bakony és Veszprém integráló személyisége volt, ami szintén indokolja, hogy ő kerüljön erre a bankjegyre. Igazi polgár, tiszta ember volt, hihetetlen műveltséggel, humorral. Azt gondolom, a többség jó szívvel elfogadja a személyét.

Horváth Zsolt, Veszprém megye 6-os választókerületének országgyűlési képviselője a rendszerváltás, a rendszerváltó kormány meghatározó politikusának, nagy formátumú közéleti embernek tartja dr. Horváth Balázst. A Balatoni Korona eljárási és döntési folyamatában nem vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!