2011.11.25. 19:17
Keressük az igazi hazait!
Tihany - A Balaton és a Bakony kincsei címmel rendezték meg pénteken az első hungarikumkonferenciát a településen.
A tihanyi hungarikumnapok nyitóprogramján a szakmai előadások mellett átadták a Prémium Hungarikum borok idei védjegyeit, valamint borkóstolás, látványsütés és hungarikum ételek bemutatója zajlott a Régi Idők Udvara Skanzenben. Szombaton a régi idők ízei jegyében szórakoztató látványosságot ígér a nyilvános disznóvágó és főzőverseny ismert és népszerű művészek, sportolók, médiaszemélyiségek részvételével, vasárnap pedig Hurka Gyurka-nap lesz kolbász- és hurkakiállítással, -vásárral.
A tanácskozáson Horváth Zsolt országgyűlési képviselő ismertette a tervezet egyik alkotójaként a hungarikumtörvény előkészítését, annak értelmét, lényegét. Kiemelte: először a helyi, majd a megyei értékeinkkel kell tisztában lenni.
A helyi értékek, a megyei és országos különlegességek alkotják azt a piramist, amelynek csúcsan az elismert és bejegyzett hungarikumok fognak állni, amelyek szellemi és jogi oltalmat is kapnak - ismertette dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő a készülő hungarikumtörvény tervezetének részleteit.
A hungarikumok zászlóshajójának számító herendi porcelán múltját, eredményei alapján ma a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájának tartott gyár évszázados hagyományait, különleges tulajdonosi szerkeszetét dr. Simon Attila vezérigazgató mutatta be. Felhívta a figyelmet az alkotmány és a hungarikumtörvény összefüggéseire.
Szabados Zsuzsanna, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület munkaszervezetének vezetője a vidékfejlesztési akciócsoport eddigi eredményeiről és terveiről számolt be, míg Papp Róbert a Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem tulajdonos-üzletvezetőjeként bemutatta hagyományőrző törekvéseiket.
A tanácskozás végén a Prémium Hungarikum Borok idei védjegyeit dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő és Kádár Imre, a Prémium Hungarikum Egyesület elnöke adta át többek között a szentantalfai Dobai, a somlói Tornai és a villányi Kovács-Gressly Pincészetnek.