Gazdaság

2012.01.30. 06:50

Vendégségben Balatonfüred

Budapest - Szerdától szombatig tartott a harmincadik Agro + Mashexpo, amelynek része volt a Magyar kert, valamint a Szőlészet és pincészet témájú szakkiállítás.

Varga Ibolya

A Szőlészet és pincészet díszvendége a  Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület volt. A  Balatoni Borrégiót  Varga Zoltán, Balatonfüred Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke, a   Balatoni Borrégió soros elnöke mutatta be. Elmondta, hogy a borrégió hat borvidékén és huszonkét termőhelyén mintegy tízezer hektáron termesztenek szőlőt, ami az ország szőlőterületének hetede.  A borrégiót az a mikroklíma teszi az ország egyik legkiválóbb adottságú szőlőtermő vidékévé, amelyet a Balaton, a Bakony és a Balaton-felvidéki hegységek védelme alakított ki. Területén mintegy ötven fehérborszőlő- és tíz vörösborszőlő-fajtát termesztenek. Az új borászati szabályozás lehetővé teszi, hogy a borok balatoni jelzővel kerüljenek forgalomba, de használhatják a borvidék, a település vagy akár a dűlő nevét is. Erre vonatkozóan kidolgozták a szabályzatukat.

A Balatonfüred és Környéke Borút Egyesületet  Végh Endre  elnök mutatta be. Balatonfüred, Tihany, Balatonszőlős, Pécsely és Aszófő térségét öleli fel az egyesület, a borút hossza 46 kilométer. Az egyesület teljes körű szolgáltatásra törekszik, tagjai között vendéglátókon, pincészeteken, szállásadókon kívül közlekedési vállalkozásokat, más szolgáltatókat, sőt önkormányazatokat is találunk. A  pincészetek mellett bemutatják a  természeti, történelmi, néprajzi különlegességeket  és kihasználják a Balaton adta lehetőségeket. Elkészítették az étel-ital kínálatot is tükröző térségi turisztikai térképet. Régi recepteket is felkutattak, az éttermeik választékában kétharmad részben helyi nedűket kínálnak. Részletekre is figyelő  minőségi rendszer alapján minősítik a borúti állomásokat.

Az olaszrizlinget, a régió fő fajtáját dr. Májer János, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója mutatta be. A badacsonyi műhelyben a kezdetektől foglalkoznak ezzel a fajtával, amely az utóbbi években bebizonyította rendkívüli sokoldalúságát.  A kutatások azt is igazolták, hogy bora az átlagnál több magnéziumot  tartalmaz, ezért ajánlott a mérsékelt fogyasztása annak, aki végtaggörcsöktől szenved.

A Tihanyi-félszigetről mint védett eredetű területről   Salánki Sándor  tartott előadást. Megyénkben először itt vetődött fel a termőtáji védelem igénye, így előnyben voltak akkor, amikor  kötelező lett kidolgozni a bortermő területeken a termékleírásokat. A félszigeten kitűnő minőségű vörösborok érnek. Ezt igazolták Punk Ferenc csárdagazda    és Mayer Gyula, a Séf Szakképző Iskola igazgatójának szavai. A szakemberek   a bor és a gasztronómia összhangjáról tartottak előadást. Szavaikból kitűnt, hogy bár manapság divat a borhoz érteni és az elegáns éttermek foglalkoztatnak sommelier-ket is, azért még sokat kell együtt dolgozniuk a gasztronómusoknak és a borászoknak, hogy segíthessenek a vendégeknek a leginkább összeillő párosok összeállításában. A borút tagjai törekednek arra, hogy együtt ápolják és terjesszék a gasztronómiai és a borászati hagyományokat. 

 

Nem adták teljesen ingyen a borokat

A borút tagjai nemcsak előadásokat tartottak a területről és a borokról, hanem bemutatták és kóstoltatták is a boraikat.  Rengetegen látogatták meg a bemutatójukat, és ezt ügyesen kihasználták arra, hogy meggyőződjenek az ismertségükről. Pénzt nem kértek a kóstolóért, de kérdéseket tettek fel, például azt, hogy tudja-e a látogató, hogy milyen borokat készítenek a borút tagjai, hol terülnek el a pincészeteik, melyek a terület fő szőlőfajtái, és csak az kapott kóstolót, aki helyesen válaszolt.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!