Gazdaság

2012.03.22. 08:47

Hárommilliárd forint közfoglalkoztatásra

Megyei körkép - Veszprém megyében közfoglalkoztatási programokra az idei évben csaknem hárommilliárd forint összegű támogatás áll rendelkezésre, amely körülbelül 6600 ember átmeneti közfoglalkoztatását teszi lehetővé.

Tremmer Tamás

Megyénkben az Országos Közfoglalkoztatási Programban (OKP) eddig 12 közfoglalkoztató kapott támogatást, összesen 1,449 milliárd forint összegben, tudtuk meg dr. Kovács Zoltán kormánymegbízottól. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park, két állami erdőgazdaság (HM Verga Zrt., Bakonyerdő Zrt.), a Pápakörnyéki és a Balaton-felvidéki Vízitársulat esetében a közfoglalkoztatás január utolsó napjaiban már megkezdődött. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságnál és a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál február 15-én, illetve március elsején kezdődött el a munka, valamint a napokban indul négy erdőbirtokosságnál és a Magyar Honvédség Bakony Harci Kiképző Központjánál a közfoglalkoztatás.

A programban elsősorban állami feladatok ellátására, "vis maior" helyzetek kezelésére van lehetőség, mint például ár- és belvízvédelem, csatornák, védelmi művek tisztítása, karbantartása, iszapkiszedés, nádirtás, földmunkák, erdészeti és természetvédelmi munkálatok. A foglalkoztatni kívánt létszámból százhatvannyolcan rendelkeznek szakképzettséggel, kilencszázkilencvenhárman betanított, illetve segédmunkások.

Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott arról is tájékoztatott, hogy a kistérségi Startmunka programban Veszprém megyében a hátrányos helyzetű sümegi térség, valamint a vörösiszapömlés miatt katasztrófa sújtotta kistérségnek nyilvánított devecseri térség 45 települése vesz részt. A program keretében 470 millió forint támogatás igénybevételével 473 ember napi nyolcórás közfoglalkoztatása vált lehetővé 2012. február 1-jétől. A megye 45 településén dolgozó közfoglalkoztatottak mezőgazdasági utak, földutak karbantartását, belvízelvezetést, vízfolyások medrének tisztítását, rendbe tételét, illegális hulladéklerakó-helyek felszámolását, valamint téli közfoglalkoztatás keretében síkosságmentesítést, önkormányzati tulajdonban lévő épületek karbantartását, felújítását, idősek gondozását végzik.

A Startmunka program mezőgazdasági projekteleme (növénytermesztés és állattenyésztés) március 1-jétől indult, az erre fordítható 228 millió forint 209 személy közfoglalkoztatására biztosít lehetőséget. A programban szántóföldi növényeket, burgonyát, zöldségeket termesztenek, ellátva az önkormányzati intézményeket helyben előállított növényekkel. A tervek között szerepel az erdőtelepítés is. A mezőgazdasági projektelemhez képzés kapcsolódik (növénytermesztés és tartósítás, valamint állattenyésztés) heti egy nap elméleti és négy nap gyakorlati oktatás.

 
Hosszabb időre, hatórás munkaidőben


Veszprém megyében hagyományos, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásra ebben az évben 845 millió forint áll rendelkezésre. Ebből a keretből elsősorban napi hatórás munkaidőre állapítható meg a bér és járulékok, valamint közvetlen költségek átlagosan 70 80 százalékos mértékű támogatása. Átlagos felhasználás esetén körülbelül 4700 ember foglalkoztatására van lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!