Gazdaság

2012.03.05. 17:47

Válság idején is utazni szeretnénk

Budapest - Az idei Utazás kiállítás méretében és a látogatók számában is messze elmarad a válság előtti időszaktól, de a megkérdezett utazásszervezők elégedettek.

Győrffy Árpád

A társasutaknak  továbbra is megvan a piacuk, állítja 15 éves vásári tapasztalataikra építve Ribi Péter, az egyik utazási iroda igazgatója.

- Mi nem érezzük igazán a gazdasági válság hatását. Azt tapasztaljuk, hogy továbbra is nagyon jól mennek a skandináv, angol, spanyol, olasz, török, horvát utak, de még Svájcba is sokan készülnek, pedig a frank magas árfolyama miatt az utóbbi években ez az úti cél kicsit megdrágult. Az idei katalógusunk alapján február elején kezdtük az utak értékesítését. Mostanra a tervezett helyeink csaknem 50 százaléka már elfogyott. Persze, a mi vevőink is reagálnak minden változásra. Ha egy országról, térségről megjelenik valamilyen probléma a sajtóban, azt nyomban megérezzük a keresletben. Ennek köszönhetően továbbra is gyengébben szerepel Egyiptom, és Görögországnál is tapasztalunk visszaesést a korábban megszokotthoz képest.

A kiállítási tapasztalatok szerint töretlen az érdeklődés az utazási irodák közreműködésével lebonyolított egyéni nyaralások iránt is, állítja Lang Brigitta, egy utazási iroda dunántúli partnerhálózati kapcsolattartója.

- Az utazási piacnak ezen a területén továbbra is a tengerpart, napsütés az elsődleges vonzerő. Legnépszerűbb úti céljaink ebben az évben is azok az országok, ahova charterjáratokkal eljuthatnak a nyaralni vágyók: Görögország, Törökország, Bulgária. Rendkívül széles az érdeklődők rétege anyagi erő szerint is, a középkategóriától a luxusig mindenre van kereslet. Hasonló tapasztalataink vannak az autóval megközelíthető, tengerparti célpontoknál. Ebben a körben a legkedveltebb Horvátország, Olaszország és Görögország, de egyre többen kezdik felfedezni Montenegrót is - mondja az iroda munkatársa.

A teljesen magánszervezésű utakhoz is sok információt kínáltak a vásáron. A legnagyobb standdal jelentkezők között volt Szlovákia, ahol hazánkat a   4. legfontosabb küldő országként tartják számon.

 


A szlovák standon  Pozsony, Kassa, Rozsnyó, Selmecbánya, Fülek és más települések nevezetességeiről  kínáltak érdekes információkat, többnyire  magyar nyelvű kiadványokkal. A rendezvények közül kiemeljük  a június 22-24. között megrendezésre kerülő pozsonyi koronázási ünnepségsorozatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!