Gazdaság

2012.06.28. 07:24

Sötétnek látjuk a helyzetet

Budapest - A második nyugdíjpillér eltűnése után egyre erősebben foglalkoztatják a hazai lakosságot a nyugdíjasévek finanszírozásával kapcsolatos kérdések, és bár nő azok aránya, akik nyugdíjcélú megtakarításokat terveznek, a magyarokra még nem jellemző az előtakarékoskodás.

MTI

Ezt állapítja meg az a nemzetközi kutatás, amelyet kilenc országban végeztek el az Aegon csoport megbízásából. Az Aegon által kifejlesztett, nyugdíjra való felkészültséget mérő index értéke a kilenc vizsgált országból Magyarországon a legalacsonyabb, 4,8 pont. Az Aegon Magyarország közleménye szerint a lengyelek után a magyarok látják a legsötétebben a helyzetet. A megkérdezettek 83 százaléka vélekedik úgy Magyarországon, hogy az állami nyugdíj veszíteni fog értékéből, 78 százalékuk pedig úgy látja, tovább kell dolgoznia, hogy elérje a nyugdíjkorhatárt. Ezzel együtt a magyarok elutasítóak a nyugdíjkorhatár emelésével szemben, 68 százalékuk nem tart elfogadhatónak újabb, ilyen jellegű lépést.

A pesszimizmus a nyugdíj vásárlóértékével kapcsolatos várakozásokban is megmutatkozik. A magyar lakosság jelentős hányadának vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy a  majdani  nyugdíja elegendő lesz-e a mindennapi megélhetésre. Különösen pesszimisták a nők és a középkorúak, akik nem bíznak abban, hogy a gazdaság talpra áll, mielőtt eljön a nyugdíjba vonulásuk ideje.

A borús várakozások ellenére a hazai lakosság egyelőre kevés konkrét lépést tett a helyzet megváltoztatása érdekében. A kutatás szerint a megkérdezettek 37 százalékának nincs vagy igen kismértékű a saját nyugdíjcélú megtakarítása, holott az összes ország átlagát tekintve ez a réteg csak 23 százalékot képvisel. Nagyon jól felkészültnek a megtakarítások szempontjából a magyarok 1,5 százaléka vallja magát, szemben a németek 14 vagy az amerikaiak 11,5 százalékával.

A felelősség kérdésében szintén rosszul állnak a magyarok, több mint 18 százalékuk egyáltalán nem vagy inkább nem érzi magát felelősnek a nyugdíjaséveiben keletkező jövedelméért. A kutatás szerint ugyanakkor biztató, hogy bár egyelőre a magyarok kis része képes érdemben kifejezetten a nyugdíjaséveire megtakarítani, 44 százalékuk tervezi, hogy elkezd félretenni. Különösen erős ez a csoport a 45 év felettiek és a nők körében.

 

A felmérést az Aegon megbízásából készítették kilenc országban - az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Spanyolországban, Svédországban és az USA-ban - több mint 9000 aktív, illetve már nyugdíjas megkérdezésével. A kutatás személyes interjúkkal készült 2012 januárjában és februárjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!