Gazdaság

2012.07.25. 16:41

Kiszáradt legelőkőn kevesebb tej ''terem''

Megyei körkép - Kiégett legelők, elszáradt, kényszersilózásra ítélt kukoricatáblák jelzik országszerte az elmúlt hetek perzselő hőségének a következményeit.

Varga Ibolya

Krajcsovicz András, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) kebelén belül működő Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmánya elnöke foglalta össze az ügyben szerdán a fővárosban tartott tanácskozás főbb gondolatait. A rendkívüli hőség hatására napi egymillió literrel csökkent a hazai tejtermelés, ami milliárdos veszteséget okozott a termelőknek.  A gazdálkodók alig 80 forintot kapnak jelenleg egy liter tejért, a boltok polcain a hazai előállítású, 2,8 százalékos dobozos tartós tej fogyasztói ára ennek ellenére meghaladja a 280-300 forintot. Ráadásul, amíg a tej felvásárlási ára több mint tíz  százalékkal csökkent az elmúlt fél évben, addig a hazai előállítású tej fogyasztói ára tovább drágult. A fogyasztók jelenleg három-négyszer annyit fizetnek egy liter tejért, mint amennyit a termelő kap érte.  A tej felvásárlási árának csökkenésével egy időben a takarmányok, ezen belül a kukorica és szója ára folyamatosan emelkedik. A kukorica tőzsdei ára az elmúlt három hétben 30 százalékkal nőtt. 


 
A természeti és piaci problémákat tetézve, a gazdálkodók megdöbbenve értesültek arról, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium olyan módosítást kezdeményez a szabályozásban, aminek következményeként a gazdálkodók  idén nem jutnak hozzá a szerkezetátalakítási támogatáshoz, az állatok jólétét biztosító kötelezettségeik ellentételezéséhez. Ez mintegy nyolcmilliárd forint kiesést jelentene az ágazatnak. Ez a támogatás egyes gazdálkodóknál  a túlélést jelenthetné, míg más, szerencsésebb helyzetben lévő tejtermelőknek a most megnyitott fejlesztési támogatások önerejét biztosíthatná.  A tejtermelők körében rendkívüli bizonytalanságot és értetlenséget okoz az új földtörvény tervezete. Ez a haszonbérlet korlátozásán és a foglalkoztatottsági előírásokon keresztül tömegével lehetetlenítheti el a  tejtermelés 80 százalékát adó  szarvasmarhatelepeket. Ha a törvényt így elfogadják, akkor a hazai tejtermelés akár harminc  százalékkal is csökkenhet, emberek kerülnek az utcára.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!