Gazdaság

2012.07.26. 05:47

Somogyi túlsúly a szervezetben

Balatonfüred - Tovább erősödött a somogyiak pozíciója a Balatoni Regionális TDM Szövetségben, bár a szakemberek szerint nem ez az igazi probléma.

Győrffy Árpád

Az egyik turisztikai hírlevélben jelent meg a múlt héten, hogy a szervezet közgyűlése a balatonföldvári Fekete Tamást és a balatonfenyvesi Tóth Józsefet választotta alelnökké. A somogyi túlsúly már a tavaly októberi alakulásnál is jelentkezett a turisztikai vállalkozások és önkormányzatok közös egyesületeit összefogó régiós szervezetnél. Akkor a hét fős vezetőségben az üdülőkörzet vendégforgalmának 28 százalékát bonyolító Somogy megyeieknek négy, a 30 százalékot adó Veszprém megyeieknek kettő és a 42 százalék forgalmat hozó Zala megyeieknek egy hely jutott.
 
Mivel a legutóbbi közgyűlést a nyilvánosság bevonása nélkül tartották, csak utólag kérdezhettük meg a siófoki Hoffmann Henrik elnököt a somogyi pozíciók erősödéséről. Szerinte fel kell hagyni a régi szemléletettel, amelyik megyék alapján próbálja besorolni a tagokat. - A települések, vállalkozások méretétől és turisztikai teljesítményétől függetlenül mindenkinek ugyanakkora szava kell,  legyen. A közgyűlésen a 19 alapító szervezet közül 18 képviselője vett részt. Az elnökön kívüli mind a hat elnökségi tag kapott jelölést, ezt egy nem vállalta közülük. Tehát csak annyit mondhatok, így döntött a tagság.


 
Megkérdeztük az egyik Veszprém megyei vezetőségi tagot, a badacsonyi Nagy Miklóst is. - Pillanatnyi egészségi problémák miatt kimaradtam az alelnökök megválasztásából, telefonon informálódtam. Azt tudom,  mindenki támogatta a zalai elnökségi tag, Szalóky Jenő jelölését, de ő nem fogadta el. Én egyébként nem tulajdonítok olyan nagy jelentőséget annak, hogy melyik megyéből mennyi elnökségi tag vagy tisztségviselő van. Fontosabb, hogy ki mennyire akar együtt dolgozni.
 
Szalóky Jenőnek, Gyenesdiás nyugalmazott polgármesterének meghatározó szerepe volt az első TDM szervezet megalakításában. Mint elmondta, valóban nem fogadta el a jelölést, jobban szeretné, ha fiatalabbak vinnék tovább a munkát. A másik indoka, hogy nem tartja optimálisnak a vezetőség jelenlegi szerkezetét. Kérte, vitassák meg egy, a megyéknek azonos súlyt biztosító modell felállítását, de az elnökségi tagok többsége a kérdés napirendre tűzését sem támogatta. Az igazi problémája azonban a szervezet szerepével van. 

- Ma úgy tűnik, hogy két turisztikai gazdája van a Balatonnak, a Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatósága és a régiós TDM szövetség. Valójában egy gazda sincs, mert hiányzik az igazi döntési jog és felelősség. Most azért kellene dolgoznunk, hogy a jelenlegi szervezetekből a valódi felelős gazda kialakulhasson. Ha ehelyett minden mást csinálunk, lesz ugyan valami eredmény, de nem az, amire igazán szükség lenne. Így valójában elvesztegetjük az időt, miközben a többi ország elrobog mellettünk.
 

 

 

Korábban a hasonló szervezetek ülései nyilvánosan zajlottak, hogy az a több ezer vállalkozó és más érintett is értesülhessen a sajtón keresztül arról, hogy mit is tesznek a nevében, érdekében. A társadalmi háttér megteremtése miatt ez lenne a saját érdekük, de törvény is kötelezi a közhasznú tevékenységet végző szervezeteket, hogy nyilvánosan tartsák üléseiket. Hoffmann Henrik szerint szervezési gondokkal magyarázható, hogy az alakulás óta nem sikerült a sajtót meghívni üléseikre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!