Gazdaság

2012.09.11. 05:39

Erősíteni a kisvállalkozókat

Budapest, Ajka - A kormányzat felismerte, hogy a hazai kisvállalkozások döntő jelentőségűek a foglalkoztatásban. Az Iposz elnöke szerint ma elég nehéz hazánkban a kézművesek helyzete.

Tremmer Tamás

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) immáron XXI. alkalommal ünnepelte a magyar kézművesség napját, ez alkalomból bensőséges ünnepséget tartottak. Németh Lászlóval, a szövetség közelmúltban megválasztott elnökével arról beszélgettünk, hogy milyen ma hazánkban az iparosok helyzete.

Nem kétséges, elég nehéz helyzetbe kerültek a kézművesek. Haalljuk, látjuk, érezzük, a válság hatására milyen mértékben csökkent a fizetőképes kereslet, ezért a kézművesek egyre kevésbé tudják fenntartani magukat a piacon. Ennek következtében egyre több vállalkozás dől be, fogalmazott az elnök. De annak a reményének is hangot adott, hogy ez hamarosan változhat.

Úgy érezte, a kormány meghirdetett akcióterve alapján látszik némi esély, hogy könnyebb lesz a mikro- és a kisvállalkozók helyzete. A beharangozott adózási kedvezmények, a tervezett bürokráciacsökkentés mind-mind ezt szolgálják. Az Iposz évek óta harcol, hogy a kormány pozitív diszkriminációban részesítse az iparosokat. Ezek a tervezett intézkedések jók, de ahogy Németh László megjegyezte, ezenfelül szeretnének további kedvezményeket elérni. Abban bízik, sikerül olyan egyezségre jutni a kormánnyal, amelyben még inkább figyelembe veszik a javaslataikat. Mindezekkel együtt is úgy érzi, a kormány felismerte: erősíteni kell a hazai kisvállalkozókat, hogy a gazdaság talpra álljon.

 

Részt kérnek az érdekegyeztetésben

Ma már senki sem vitatja, hogy a hazai kisvállalkozások döntő jelentőséggel bírnak a foglalkoztatásban, a munkahelyteremtésben, a szakképzésben és az adóbevételek megteremtésében. Az Iposz azért küzd, hogy az általa képviselt gazdasági erő a súlyának megfelelő mértékben vehessen részt a gazdaságpolitika alakításában, valamint autentikus mikro-, kis- és középvállalkozói érdekvédelmi szervezetként újra elfoglalhassa méltó helyét az országos érdekegyeztetésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!