Gazdaság

2012.10.16. 05:14

Geopark: a páratlanul gazdag örökség

Megyei körkép - Az Európai és Globális Geopark Hálózat tagja lett a Bakony-Balaton Geopark, amivel páratlanul gazdag földtani örökségét és aktív geoturisztikai tevékenységét ismerték el.

Tremmer Tamás

A portugáliai Aroucában rendezett 11. Európai geopark-konferencián a projektgazda Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) delegációja átvette az Európai Geopark Hálózat (EGN) és az UNESCO támogatta Globális Geopark Hálózat (GGN) teljes jogú tagságáról szóló okleveleket.

A Bakony-Balaton Geopark kihirdetésének jelentőségét és presztízsét emeli, hogy a hét pályázó közül csak kettőt vettek fel, a döntéssel 91-re (27 országból) bővült a GGN tagjainak száma. A hír önmagában örömteli, de ahhoz, hogy értékelni tudjuk, nem árt tudni: mi is az a geopark? Ennek tisztázásához Korbély Barnabást, a Bakony-Balaton Geopark projekt koordinátorát, geológiai és barlangtani szakreferenst kérdeztük.

A szakember érdeklődésünkre elmondta, a geopark elsődleges küldetése gazdag földtani örökségünk védelme, megőrzése és bemutatása, az élettelen természeti értékek jelentőségének hangsúlyozása a helyben élő emberek és közösségek bevonásával. Ezeken a területeken számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amelyek ritkasága, tudományos, ismeretterjesztési és oktatási jelentősége vagy pusztán szépsége egyaránt kiemelkedő, de jelentős történelmi, kulturális és ökológiai értékek is vannak.

A Bakony-Balaton Geopark több mint 3200 négyzetkilométeres területe a Balaton-felvidék és a Bakony térségében található. A Kis-Balaton tájegység kivételével magába foglalja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területét, a Magas-bakonyi és Somló Tájvédelmi Körzetet, valamint több természetvédelmi területet. A geopark gazdag földtani örökségét illetően elég utalni a Tihanyi-félszigetre, a Bakony vadregényes szurdokvölgyeire, a Tapolcai-medence emblematikus vulkáni tanúhegyeire, a Káli-medence festői kőtengereire, az Úrkúti-őskarszt sajátos sziklavilágára, a felsőörsi Forrás-hegy nemzetközi jelentőségű feltárására, vagy éppen a több száz barlangra, köztük az évente több mint 100 ezer látogatót vonzó Tapolcai-tavasbarlangra.

Korbély Barnabás kifejtette, a Bakony-Balaton Geopark elnevezés nemcsak egy területet jelent, hanem egy szervezetet is. A szervezet irányítója, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és partnerei bekapcsolódnak a földtudományi oktatásba és tudományos kutatásokba, partnereivel együtt földtudományi értékeink kezeléséből és bemutatásából is kiveszi a részét (például geológiai alapszelvények megtisztítása, tanösvények kialakítása). Mindemellett a terület élő természeti értékeinek, kulturális örökségének és hagyományainak védelme és bemutatása is fontos! A fenntartható jellegű geoturizmuson keresztül egy megfelelően nagy kiterjedésű geopark képes a helyi gazdaság fejlődését is szolgálni. A geoparkok fontos célja még a helyi termékek, illetve a biotermesztésű élelmiszerek népszerűsítése is.

 

 

 


A Bakony-Balaton Geopark gazdag geoturisztikai kínálatával az óvodás gyermekektől az idős emberekig kívánja megszólítani a földtani folyamatok és látványos képződmények iránt érdeklődőket. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI ) nagy hangsúlyt fektet a geológiai értékek bemutatására földtani témájú látogatóhelyei, tanösvényei, vezetett túrái, geotúrái, erdei iskola programjai révén. Hazánkban elsőként (és mindmáig egyedüliként) a BfNPI indított sikeres geotúra-vezetői tanfolyamokat.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!