Gazdaság

2012.10.02. 17:49

Tyúkketrec az erkélyemen

Megyei körkép - Az utóbbi években részletesen szabályozták, hogy mekkora területen, milyen más feltételekkel szabad állatot tartani gazdasági célból vagy kedvtelésből.

Varga Ibolya

A tanyákon és a falvakban még ma se nagyon zavarják az állatok a szomszédokat, feltéve, hogy nem vásároltak üdülőket az gazdákhoz közeli házakban. A városokban sok helyen önkormányzati rendelet is tiltotta korábban a gazdsági célú állattartást.   Október első napjától vége ennek a gyakorlatnak, a mezőgazdasági haszonállatok tartását az önkormányzatok már nem korlátozhatják helyi rendeletekben.


 
A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint  hatályba  lépett az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény módosítása. Ez azt jelenti, hogy a haszonállatok tartását korlátozó, megtiltó önkormányzati rendelkezéseket  - például állattartási övezetekre vonatkozó előírások, tartható állatok száma - hatályon kívül kell helyezni. 

Az  új szabályozás értelmében ezentúl nem korlátozhatják  a baromfifélék,  a nyúl, a sertés, a szarvasmarha, a ló tartását.  Ha megfelelő körülményeket tudunk teremteni, az erkélyünkön is lehetnek  tyúkjaink.   A szaktárca ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szabályozás nem jelent korlátok, feltételek nélküli állattartást. Az állatok tartása  nem veszélyeztetheti az emberek és állatok egészségét, jólétét, és nem károsíthatja a környezetet.  Most  is ugyanúgy be kell tartani az állat-egészségügyi, közegészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi, illetve természetvédelmi szabályokat, előírásokat, ahogy eddig. Márpedig tudjuk, hogy a haszonállatok tartására vonatkozóan is adottak, hogy mekkora területet kell nekik biztosítani, sőt nem törölték el a trágyakezelésre vonatkozó előírásokat sem. Érvényes az a szabály is, mely szerint a húsáért tartott állatnak sem szabad felesleges szenvedést okozni. Az állatvédő szervezetek továbbra is azért küzdenek, hogy mindenféle állat egész életében a neki megfelelő területen és tartási módban, állathoz méltó életet élhessen. Az utóbbi években a falvakban is ritkán látunk sertést, tehenet, nem is csak azért, mert a szomszéd nem akarja, inkább nem vállalják a napi gondozásukat. 

 
 

 

Október 4-én tartjuk az állatok világnapját, melyen az állatvédők az ember által tartott gazdasági és kedvtelési állatok tenyésztését, tartását, a velük való bánásmódot összegezik.  Az állattartás két nagy osztályba sorolható: gazdasági és kedvtelési célú állattartás. Mindkét típusban  szigorú előírások vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!