Gazdaság

2012.11.20. 14:10

Felnőttek a pisztrángok

Címkék#pisztráng

Káptalanfa-Sárosfő – Több éves szünet után idén újraindult a pisztrángnevelés a Bakonyerdő Zrt. devecseri erdészeténél. A tavaszi ötgrammos kis uszonyosok mára egyadagos pisztránggá fejlődtek.

Tremmer Tamás

A vadászati feladatok mellett - a Bakonyerdő Zrt-én belül egyedüliként – halászati feladatot is végeznek a devecseri erdészetben. A sárosfői tórendszerben hagyományosan pontyot, amurt, csukát nevelnek. A két tavukat – amelyben összesen hét hektár a szabad vízfelület – a napokban halászták le.

(Fotó: Gáspár Gábor)

Peer László erdészeti igazgató és Czili Kármen halászati műszaki vezető arról tájékoztatott, hogy több éves szünet után idén újraindult a pisztrángtenyésztés is. Az ötgrammos ivadékokat Szlovákia északi részéből, a lengyel határ mellől hozták Sárosfőre. A nyolcezer darab ivadék hiánytalanul vészelte át a környezetváltást.

Az ivadékokat először mákszemnyi táppal etették, majd ahogy cseperedtek, úgy változott a táp nagysága, összetétele, és mennyisége. Egy forrásnak köszönhetően a pisztrángok mindig friss, oxigéndús vizet kaptak, a víz hőmérséklete a legnagyobb hőségben sem volt több 16-18 Celsius foknál.

(Fotó: Gáspár Gábor)

Az ideális körülményeket meghálálták. Peer László mutatta, a kis ivadékok egyadagos – 30 deka körüli – pisztránggá fejlődtek, amit Sárosfőn és a környező piacokon fognak értékesíteni. A nevelő medencéket elektronikával, illetve hálóval védték a vidrák és a vágómadarak ellen, hogy semmi ne tegyen kárt az állományban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!