Gazdaság

2012.11.12. 11:38

Nem törlesztővé nyilvánította Görögországot az S&P

Szelektív nem törlesztővé nyilvánította az euróövezeti tag Görögországot a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy a görög kormány az adósságátrendezés során egyes államkötvény-sorozatokra visszamenőleges hatállyal kollektív fellépési záradékot kíván érvényesíteni.

MTI

A kollektív fellépési záradék (collective action clause) azt jelenti, hogy a szuverén görög adósságot tartó magánbefektetők meghatározott hányada megállapodásra juthat a kötvénykibocsátóval - vagyis a görög kormánnyal - a hitelfeltételek módosításáról, és e döntés a befektetők mindegyikére kötelező.

A Standard & Poor's hétfő éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy e visszamenőleges hatályú görög kormányintézkedés nyomán a Görögországra érvényben tartott hosszú és rövid futamú szuverén adósbesorolásait az eddigi "CC", illetve "C" szintről "SD"-re - selective default, vagyis szelektív, a kollektív fellépési záradék által érintett kötvényadósság-hányad esetében nem törlesztő kategóriába - süllyesztette.   

Indoklásában a nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy megítélése szerint a kollektív fellépési záradék visszamenőleges érvénybe léptetése érdemben módosítja az érintett adóssághányad eredeti feltételeit, és ezt az S&P értékvesztéssel járó adósságátrendezésnek  - distressed debt restructuring - tartja.

A Standard & Poor's közölte: kritériumai alapján e fejlemények alapot adnak arra, hogy a görög államadós-osztályzatot szelektív nem törlesztő - "SD" -, a kollektív fellépési záradék által érintett görög szuverén kötvénykötelezettség-hányadot pedig nem teljesítő - default, "D" - szintre sorolja vissza.

A hitelminősítő a leminősítés indoklásában kiemelte azt is, hogy ha egy adósságkibocsátó egyoldalúan módosítja valamely adósságkötelezettség kibocsátásának eredeti feltételrendszerét és kondícióit, azt a cég tényszerűen adósságátstrukturálásnak, és így nem törlesztésnek minősítheti.

A Standard & Poor's szerint ha elegendő számú kötvénytulajdonos visszautasítja a görög kormány által tett adósságcsere-ajánlatot, akkor Görögország azonnali teljes fizetési csődhelyzettel szembesül, mivel nincs hozzáférése piaci finanszírozáshoz, és ebben az esetben valószínűleg a hivatalos további finanszírozások - vagyis az EU és az IMF, valamint más nemzetközi szervezetek finanszírozási forrásai - is elérhetetlenné válnának számára.

Az S&P megjegyzi, hogy az euróövezeti kormányok többsége által nyújtott, felülvizsgált pénzügyi segélyprogram és az IMF készenléti hitelcsomagja arra a feltételezésre épül, hogy az adósságcsere sikeres lesz.

A Standard & Poor's közölte, hogy ha az adósságcserét sikerül végrehajtani, akkor a cég valószínűleg a szelektív nem törlesztést korrigáltnak fogja tekinteni, és a "CCC" adósosztályzati kategóriába emelheti vissza Görögország szuverén besorolását.

A minap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings bejelentette, hogy egy időre a "korlátozott nem törlesztő" - Restricted Default (RD) - szintre fogja visszasorolni a görög államadósságot, amint ez az adósságcsere-tranzakció befejeződik.

A Fitch is azt emelte ki indoklásában, hogy a görög kormány kollektív fellépési záradékot kíván érvényesíteni a görög jogi szabályozás alá eső államkötvényekre. A cég közölte, hogy a görög mentőcsomagban szereplő adósságcsökkentést mindezek alapján, saját kritériumai szerint értékvesztéssel járó kötvénycserének - "distressed exchange" - tekinti, és úgy tartja, hogy a magánszektorbeli befektetők adósságcseréje révén végrehajtott görög közadósság-csökkentés besorolási szempontból nem törlesztésnek felel meg.

A Standard & Poor's a hétfő éjjeli görög leminősítéssel egy időben bejelentette, hogy Görögország tőkeátutalási és konvertibilitási kockázatmegítélési osztályzatát továbbra is az összes eurótagállamra érvényben lévő lehetséges legjobb, "AAA" szinten tartja. Azonban ha Görögország távozna az euróövezetből, és új saját fizetőeszközt honosítana meg, a Standard & Poor's átértékelné ezt a kockázati osztályzatot. Az új tőkeátutalási és konvertibilitási osztályzat tükrözné az S&P véleményét annak valószínűségéről, hogy a görög állam és a görög jegybank korlátozza a kereskedelmi adósok számára a devizahozzáférést adósságszolgálati kötelezettségeik teljesítésére.

E forgatókönyv megvalósulása esetén ugyanis az euró Görögország szempontjából külföldi fizetőeszközzé válna, és a görög jegybank többé nem lenne része az euróövezeti jegybanki rendszernek - áll a Standard & Poor's hétfő éjjeli londoni elemzésében.

A hitelminősítő hozzátette ugyanakkor, hogy nem tartozik alapeseti feltételezései közé Görögország távozása az euróövezetből.

Más nagy londoni házak mindazonáltal ezt gyakorlatilag biztosra veszik.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai az új görög pénzügyi segélyprogramról összeállított értékelésükben úgy vélekedtek, hogy jóllehet a görög mentőcsomaggal az euróövezet "nyerhet egy kis időt", azonban a program "irreális gazdasági feltételezésekre" épül, és várhatóan "nem lesz sikeresebb, mint az első". A ház szerint éppen ezért fennáll annak a lehetősége, hogy a nemzetközi hitelezői trojka, vagyis az euróövezeti tagállamok, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) néhány hónapon belül törli az egész segélyprogramot, különösen akkor, ha a választások után megalakuló új görög kormány nem lesz hajlandó teljes mértékben tartani magát a feltételekhez.

Mindezek alapján a Capital Economics londoni elemzői arra számítanak, hogy a most elfogadott segélyprogram valószínűleg néhány hónap, sőt akár néhány hét alatt összeomlik, és Görögország még az idén elhagyja az euróövezetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!