Gazdaság

2013.01.22. 16:06

Jegyzet - A magyar fogyasztók fékezik az árakat?

Cáfolja a szaktárca a magyarországi élelmiszerár robbanásról szóló "rémhíreket".

Kovács Erika

Ez lehetetlen, közölték, mert a világpiacon olcsóbb lett a gabona, ami egyaránt jó hír az állattenyésztőknek és fogyasztóknak. Mivel az előállítási költség hatvan százaléka adódik az alapanyagokból, emiatt kizárt a tarifák növekedése szerintük. A képet beárnyékolja a Központi Statisztikai Hivatal, mely tavaly novemberben komoly áremelkedésre figyelmeztetett, januári híre szerint tavaly átlagon felül nőttek az élelmiszerárak, decemberben pedig hét százalékkal.

Vajon tényleg befolyásolják a nemzetközi árak a hazai piacot? A kérdés elbizonytalanít, mert elegendő, ha az olaj világpiaci árára gondolunk. Az üzemanyag nálunk többször gyakran jelentősen drágult, miközben az egész világon stagnált vagy csökkent az ára.

Elemzők szerint, régóta kevés köze van a világpiacnak a magyar piachoz, amire inkább a gyenge belső fogyasztásnak hat, avagy a szegény magyar vásárlók fékezik az árakat, ők szabályozzák a saját piacukat. Pénzük ugyanis már nincs, vagy csak nagyon kevés, ezért a kereskedők nem merik, vagy nem akarják meglépni az újabb drágítást, amire az egyes ágazatokat képviselő terméktanács-vezetők szerint szükség lenne. A multik ezért szép csendben behozzák az olcsóbb importárut.

Jómagam szívesen támogatnám a hazai gazdákat, hogy ők mind több és olcsóbb terméke tudjanak előállítani, de elborzaszt, amikor hallom, hogy a kemény, költséges munkával megtermelt javaikat milyen aprópénzen vásárolják fel tőlük, és milyen drágán adják tovább a boltokban a kereskedők. Érthetetlen, vajon miért kínálják méregdrágán a magyar üzletláncok a magyar gazdák termékeit? 
Megfelelően szabályozott belső piaci normákkal saját magunk szabhatnánk megfizethető árakat, ezzel élénkítve az előállítást, és akkor nem kellene tartani rémhírektől sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!