Gazdaság

2013.01.29. 17:52

Vegyes fogadtatás

Folytatta tavaly nyáron megkezdett kamatcsökkentési sorozatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, döntésük értelmében mától 5,5 százalék a jegybanki alapkamat.

Varga Ibolya

A kamatvágás tavaly augusztusban hét százalékos kamatszintnél kezdődött, azóta most már hatszor negyed százalékpontos csökkentéssel értük el a mostani értéket. Az előző öt kamatdöntés során a monetáris tanácsi ülésekről megjelent jegyzőkönyvek tanúsága szerint minden esetben a testületbe már a 2010-es kormányváltás követően beszavazott, a kormánypártok által delegált négy külsős tag akarata nyomta le az MNB elnökét és két alelnökét. Minden bizonnyal ez a mostani kamatdöntésnél is így történt.

A kamatcsökkentés nem volt egyértelműen meglepő lépés, bár a piaci fogadtatása vegyes lehet, ahogyan eltérők voltak a várakozások is. Az elmúlt hetekben ugyanis intenzíven gyengült a forint; a december közepén még 285 forint alatti euró árfolyama most hétfőn, egy nappal a kamatdöntés előtt, ha csak kis időre is, de átlépte a lélektaninak számító 300 forintos szintet. Mérvadó elemzők szerint most lehetne  szünet a kamatcsökkentésben, mert  félő, hogy a piac teszteli a tűréshatárt, ami 310-320 forintos euróárat is hozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!