Gazdaság

2013.02.22. 11:00

Tisztuló adatbázis

Szerencsére apad azok vállalkozások száma, amelyek nem tettek eleget a kamarai regisztrációs kötelezettségüknek.

Tremmer Tamás

Utolsó figyelmeztetésként a napokban levelet is kaptak a mulasztók. Jogszabály írja elő, hogy a bejegyzett társas és egyéni vállalkozásoknak 2012. március 1-ig nyilvántartásba kell vetetni magukat a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaráknál.

Húszezren eleget is tettek e kötelezettségüknek, s be is fizették a regisztrációs díjat. Vannak azonban olyan vállalkozások, amelyek elmulasztották mindezt. A törvény úgy rendelkezik, hogy a mezőgazdasági tevékenységet folytatók kivételével valamennyi egyéni és társas vállalkozásra vonatkozik a kötelezettség, függetlenül attól, hogy esetleg már tagjai más szakmai kamarának.

A napokban ismét felélénkült a vállalkozások körében a regisztrációs tevékenység, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ugyanis a közelmúltban levelet küldött azoknak a vállalkozások, amelyek az elmúlt évben nem tettek eleget a regisztrációs kötelezettségüknek és nem fizették meg az ötezer forintos díjat.

A felszólításokra a többség pótolja mulasztását, nyilvántartásba veteti magát és megfizeti a kamarai hozzájárulást, tájékoztatott dr. Somogyi Istvánné kamarai titkár. A legnagyobb hozadék viszont az, hogy pontosabb, hitelesebb lesz a vállalkozói adatbázis. Ez különösen az egyéni vállalkozások vonatkozásában fontos, hiszen a rendelkezésükre álló gazdálkodói lista nyilván nem tudta naprakészen lekövetni a megszűnéseket és szüneteltetéseket.

A bejövő információk alapján korrigálják a kamarai adatbázist, ez azt is eredményezi, hogy a későbbiekben már nem zaklatják feleslegesen a megszűnt és szüneteltető vállalkozókat. Dr. Somogyi Istvánné eloszlatott egy félreértést, a törvény előírása szerint a nyilvántartásba vételt egyszer kell kezdeményezni, ugyanakkor a kamarai hozzájárulás összegét minden évben meg kell fizetni! Amennyiben a vállalkozás adataiban változás áll be, azt viszont öt napon belül be kell jelenteni a kereskedelmi és iparkamarának, természetesen ebben az esetben nincs díjfizetési kötelezettség.

Az újonnan alakuló vállalkozásoknak ugyancsak öt nap áll rendelkezésükre, hogy eleget tegyenek törvényi kötelezettségüknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!