Gazdaság

2013.02.22. 11:00

Tisztuló adatbázis

Szerencsére apad azok vállalkozások száma, amelyek nem tettek eleget a kamarai regisztrációs kötelezettségüknek.

Tremmer Tamás

Utolsó figyelmeztetésként a napokban levelet is kaptak a mulasztók. Jogszabály írja elő, hogy a bejegyzett társas és egyéni vállalkozásoknak 2012. március 1-ig nyilvántartásba kell vetetni magukat a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaráknál.

Húszezren eleget is tettek e kötelezettségüknek, s be is fizették a regisztrációs díjat. Vannak azonban olyan vállalkozások, amelyek elmulasztották mindezt. A törvény úgy rendelkezik, hogy a mezőgazdasági tevékenységet folytatók kivételével valamennyi egyéni és társas vállalkozásra vonatkozik a kötelezettség, függetlenül attól, hogy esetleg már tagjai más szakmai kamarának.

A napokban ismét felélénkült a vállalkozások körében a regisztrációs tevékenység, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ugyanis a közelmúltban levelet küldött azoknak a vállalkozások, amelyek az elmúlt évben nem tettek eleget a regisztrációs kötelezettségüknek és nem fizették meg az ötezer forintos díjat.

A felszólításokra a többség pótolja mulasztását, nyilvántartásba veteti magát és megfizeti a kamarai hozzájárulást, tájékoztatott dr. Somogyi Istvánné kamarai titkár. A legnagyobb hozadék viszont az, hogy pontosabb, hitelesebb lesz a vállalkozói adatbázis. Ez különösen az egyéni vállalkozások vonatkozásában fontos, hiszen a rendelkezésükre álló gazdálkodói lista nyilván nem tudta naprakészen lekövetni a megszűnéseket és szüneteltetéseket.

A bejövő információk alapján korrigálják a kamarai adatbázist, ez azt is eredményezi, hogy a későbbiekben már nem zaklatják feleslegesen a megszűnt és szüneteltető vállalkozókat. Dr. Somogyi Istvánné eloszlatott egy félreértést, a törvény előírása szerint a nyilvántartásba vételt egyszer kell kezdeményezni, ugyanakkor a kamarai hozzájárulás összegét minden évben meg kell fizetni! Amennyiben a vállalkozás adataiban változás áll be, azt viszont öt napon belül be kell jelenteni a kereskedelmi és iparkamarának, természetesen ebben az esetben nincs díjfizetési kötelezettség.

Az újonnan alakuló vállalkozásoknak ugyancsak öt nap áll rendelkezésükre, hogy eleget tegyenek törvényi kötelezettségüknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!