Gazdaság

2013.11.01. 17:25

Közös értékeink megőrzéséről

Nagyvázsony – Polgármesterek, közművelődési és vidékfejlesztési szakemberek tanácskozásán a hungarikumokkal ismerkedtek.

Varga Ibolya

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodája, a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hivatal (MNVH) Veszprém megyei irodája idén hat konferenciát szervez vidékfejlesztési témákkal kapcsolatban. Ezeknek a tanácskozásoknak az is a céljuk, hogy segítsék integrált közösségi és szolgáltató terek, a IKSZT-k munkájának kiteljesedését.

Számifra-Turupoli Nóra, az NMI területi koordinátora elmondta, hogy megyénkben tíz ilyen sokoldalú művelődési intézmény van és további hármat alakítanak ki. Fábry Szabolcs, az MNVH megyei irodavezetője összefoglalta az előadássorozatot. Szavaiból kiderült, hogy a közlekedés, a kultúra, a hagyományőrzés egyaránt szerepet kap a konferenciákban, de nem feledkeznek meg az elérhető forrásokról sem, feltérképezik, hogy milyen támogatásokat vehetnek igénybe a közösségek terveik megvalósításához.

Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselőtől megtudhatták a tanácskozás résztvevői, hogy minden megyében megalakultak azok a szervezetek, melyek a helyi értékek felkutatását és megőrzést tűzték ki feladatukul és sok településen is döntöttek ilyenek létrehozásáról. Gyapay Zoltán, Öskü polgármesterének kérdésére adott válaszából az is kiderült. hogy azok a települések sem késtek le semmiről, melyek még nem gondoskodtak az értékőrhálózat kialakításáról, mert ezt bármikor megtehetik.



Hoffner Tibor és Bazsó Gabriella előadása a helyi értéktárak és a megyében kialakított ifjúsági értékőr hálózat munkáját ismertette. Ebben fiatalok vállalnak munkát, akik megismerkednek az értékek felkutatásának és dokumentálásuknak praktikáival. Kapnak eszközöket, melyeket megtanulnak használni. Munkájuk eredményét közzéteszik és az sem utolsó szempont, hogy jó hangaltatú közösségben dolgoznak. Összetartozásukat a közösen megtervezett póló is jelzi, amit büszkén viselnek.

Tevékenységük során megtanulják, hogy melyek azok a nevezetességek, melyeket meg kell mutatniuk. Később ezekből lesznek a helyi, a megyei és az országos értéktárak, i ezekből kerülnek ki a hungarikumok, melyek külföldön is jellemzik a nemzetüket.  Az előadássorozatot gasztronómiai bemutató követte, melyen Lang Zsuzsa, azaz Zsusska, Parrag Betti, Ivácson Attila, és Bárdos János kínálta kézműves termékeit. Ezek között lekvárok- és szörpök, szarvas szalámik, bivaly sajtok, valamint a vázsonyi kifli szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!