Gazdaság

2013.11.14. 17:23

Széljegyzet - Eltérő nézőpontok

Baráti társaságokban állandó beszédtéma újabban az aktuális gazdasági, pénzügyi helyzet.

Barták Péter

Mindenki a saját környezetéből indul ki, de persze nem tagadja meg érzelmi kötődéseit, eddigi tapasztalatait, előfeltevéseit. Vannak, akik próbálják értelmezni az elmúlt időszak változásait, érvelnek amellett, hogy a számok csak nem hazudnak. Mások azt gondolják, hogy mindez pillanatnyi állapot, a hosszú távú folyamatokat kell górcső alá venni.

Ez a néhány év – mondják – semminek a bizonyítására nem elég, ha vannak is biztató mozzanatok, az idő fogja eldönteni, hogy azok tartósak lesznek-e, és egyáltalán: mibe fog ez nekünk kerülni. Néhányan meghasonlottak, és elvesztették egykori lelkesedésüket, rajongásukat. Úgy érzik, becsapták őket, és korábbi énjükkel kerülnek ellentmondásba, amikor a saját bőrükön érzik a számukra rossz irányú változásokat.

Mások éppen ellenkezőleg: most kezdenek komolyan foglalkozni azzal, mi is történik itt, és próbálják észrevenni a pozitív lépéseket. Könnyű lenne azt mondani, hogy ahány ember, annyiféle értelmezés. Ez azonban nincs így. A társadalmi csoportok együttmozgásai megfigyelhetőek, elemezhetőek, értelmezhetőek, és aki felkészült, az több-kevesebb sikerrel ki is tudja használni a megszerzett tapasztalatait (lásd: egyes jobb- és baloldali politikusok). Illúzió azt hinni, hogy minden csak fekete vagy csak fehér, és hogy a bölcsek kövét a zsebünkben hordjuk.

Senki nem gondolhatja azt, hogy vele nem fordulhat meg a világ, és nem kerülhet pillanatok alatt egyik helyzetből a másikba. Az új rendszer megtanította már, hogy jobb mindenre felkészülni, akkor olyan nagy meglepetés nem érhet senkit. Az viszont mindenkire nézve jó tanács, hogy vegyük észre a jót is, ne csak a rosszat keressük mindenben. Ha így teszünk, előbbre juthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!