Gazdaság

2014.01.15. 11:15

Sokba kerül az elfagyott vízmérő

Veszprém - Noha az igazi, kemény mínuszokat hozó tél úgy tűnik még várat magára, mégis érdemes megtenni bizonyos óvintézkedéseket. A víziközmű-szolgáltatók például a fagykárok megelőzésére hívják fel a figyelmet.

Szabó Péter Dániel

A fogyasztók és a víziközmű-szolgáltató közös érdeke a fagykárok megelőzése a téli időszakban. A hideg időjárás ugyanis komoly károkat okozhat házi ivóvízhálózatokon. Az elfagyások leggyakrabban a kellő gondosság hiánya miatt következnek be, a fogyasztók gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a vízmérőaknai illetve vízmérők megfelelő szigetelésére, és a folyamatosan nem használt ingatlanok víztelenítésére, olvasható a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. közleményében.

Elfagyott vízmérőket mutatnak a Bakonykarszt Zrt. munkatársai, Renkó Ádám és Kárász Norbert (Archív fotó)

 

A felkészületlenség zsebbe vágó kérdés is, hiszen az elfagyott vízmérőcsere költsége a fogyasztót terheli, nem beszélve az esetlegesen kifolyt vízről. Az adott esetben több tízezer forintra rúgó károk azonban könnyen megelőzhetőek. A szolgáltatók azt javasolják, aki teheti, a megelőzés érdekében szigeteléssel lássa el a vízmérőakna belső felületét. Fontos, hogy olyan anyagot használjanak, amely nedvesség hatására nem veszít szigetelő képességéből. Érdemes ellenőrizni az aknafedél megfelelő zárását is. Nem lehetnek ugyanis hézagok, ahol a levegő az aknába áramolhat. Célszerű a fedőlapot is hőszigetelő anyaggal ellátni, melynek lehetőség szerint résmentesen kell záródnia.

A Balaton-parton nagy számban található hétvégi házak, nyaralók esetében a szakszerű víztelenítés mellett rendszeres ellenőrzéseket javasolnak a szolgáltatók, így ugyanis időben felismerhetőek az esetleges problémák, s nem keletkeznek a fogyasztót terhelő plusz költségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!