Gazdaság

2014.02.25. 15:18

Március elsejéig kell befizetni a kötelezőt

Azoknak az autósoknak, akik év végi évfordulóval kötöttek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), március elsejéig kell befizetni az esedékes, baleseti adóval növelt díjrészletet.

Tremmer Tamás

E határidő betartása két okból is fokozott figyelmet kíván: ez a dátum egyrészt idén szombatra esik, másrészt az összeg beérkezésére vonatkozik, figyelmeztetett a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szervezet jelenleg 93 taggal és két pártoló taggal rendelkezik.

„Mivel idén március elseje szombatra esik, az összegnek a már február 28-án meg kell jelennie a biztosító számláján – magyarázza Cselovszki Zsolt, az FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke. – Szerdát követően ne is próbálkozzunk a csekkes feladással.”

Mivel az átutalás a magyar bankszámlák között négy óra alatt megtörténik, péntek reggelig a banki átutalás megfelelő opció a csekkes befizetés helyett. Az utolsó napon azonban az a legbiztosabb, ha az aktuális biztosítónk pénztárába fizetjük be az esedékes díjat. Az az ügyfél, akinek a díj nem fizetése miatt megszűnt a kötelező biztosítása, a fedezetlenség időtartamára fedezetlenségi díjat köteles fizetni, melynek mértéke – az autó teljesítményétől függően – naponta 260–600 forint. Emellett ugyanannál a biztosítónál kell újra szerződést kötnie, visszamenőleg a türelmi időre járó díjat is le kell rónia, és választási lehetőség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetnie. Ráadásul mindhárom összegre meg kell fizetni a 30 százalékos baleseti adót is. Így együtt ez már tetemes összeg lehet egy egyszerű személyautónál is.

A legsúlyosabb következmény ugyanakkor az lehet, ha az ügyfél a fedezetlenség időszakában kárt okoz: ilyenkor neki kell állnia az akár többmilliós kártérítést is. Személyi sérülés esetén mindez akár életre szóló fizetési kötelezettséget jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!