Gazdaság

2014.03.25. 18:33

Szerződés a zsebben

Február közepén rendelte el a Vidékfejlesztési Minisztérium a dunántúli megyékben a zsebszerződések felderítését.

Varga Ibolya

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint csupán Veszprém megyében négyezer-hatszáz ilyen szerződésről tudnak. A szám aligha lehet pontos, hiszen ezeknek a szerződéseknek az a lényegük, hogy lappanganak, arra várva, hogy a külföldi tulajdonos érvényesíthesse a jogait, ha majd az új földtörvény hatályba lép. A rendszerváltás óta már többször próbálkoztak ezek felderítésével és megszüntetésükkel, de eddig nem jártak sikerrel. A szerződő, főleg osztrák gazdák arra számítottak, hogy Magyarországon szereznek maguknak mezőgazdasági termelésre alkalmas területet még azelőtt, hogy a földforgalmazásban is az Európai Unió gyakorlatához kelljen igazodnunk. Ezt a törekvésüket az osztrák agrárkamara is támogatta, bár a hazai szervezet már két évtizeddel ezelőtt is felszólalt ellene, de igen kevés eredménnyel. Megyénkben több állattartó telepet is külföldi vállalkozó vásárolt meg és működtet a mai napig.

Mégsem reménytelen a zsebszerződések elleni küzdelem. Idén március 13-án lépett hatályba a törvény, amely azokat a szabályokat tartalmazza, amelyek a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályok kijátszásának a feltárását és megakadályozását biztosítják. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter erre alapozva jegyezhette meg, hogy a zsebszerződéseket birtokló külföldieket kapuzárási pánik fenyegeti. A jogszabály szerint zsebszerződésekből eredő követelések – ideértve például a kifizetett ellenérték visszatérítésének lehetőségét – bírósági úton történő érvényesítését kizárja. Ezen túlmenően az adott zsebszerződés semmisségének megállapítására indított perben az ügyész indítványára a bíróság a jogügylettel érintett termőföld elkobozását elrendelheti az állam javára. A törvény rendelkezéseit alkalmazni kell a hatálybalépését megelőzően létrejött jogügyletekre is, ha ezek jogellenességét idén április 12-ig napjáig nem szüntetik meg. A jogszabály szerint az ilyen szerződéseket korábban megkötő emberek akár börtönbüntetést is kaphatnak. Vannak viszont olyan vélemények is, melyek szerint ez a jogszabály ellentmond a jogállamiságnak, mert az állam elveheti a tulajdont, a vevő nem kérheti vissza a árat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!