Gazdaság

2014.05.07. 14:10

Adósság - A pisztoly nem megoldás

Az adósság szó elhangzása két személyre biztosan ráhozza a frászt: az adósra és a hitelezőre. Csakhogy jó tudni: ebben az adósság-zűrzavarban az adós is hitelező valahol, és fordítva. S ezen nem segít a Ptk. március 15-én életbe lépett módosítása sem.

Gombás Gabriella

Az új Polgári törvénykönyv szerint a vezető tisztségviselők a jogviszonyukkal okozott károkért a társaságukkal egyetemlegesen felelnek. Mert a hitelezők ezután csak papíron valamivel védettebbek az eddiginél, ténylegesen nem lesz több pénz a cégekben a kifizetésükre. Így tisztes kis- és nagyvállalkozóink állnak tehetetlenül a körbetartozásokkal, és várják, hogy rájuk szakadjon az ég vagy a megmentő csoda.

Egyesek szerint éppen most van a vége a vadkapitalizmusnak, mások szerint pedig pont most kezdődik, miközben hullanak a vállalkozók, és cégek ezrei milliárdos kifizetetlen számlákat hajszolnak egymás között, körbe-körbe az országban. A vállalkozók szerint szinte nincs is megbízható adós, ugyanis amennyiben az üzletkötéseket csupán a gazdasági racionalitás, tehát a kockázat és a várható nyereség egyensúlya vezérelné, senki sem kötne üzletet. Mert ki a megbízható üzletember manapság? Új gazdasági környezetünk nem az ósdi polgári és üzleti hagyományokra, tisztességre, üzleti etikára és kölcsönös bizalomra épített kapcsolatrendszerben működik. Mert lehet-e tisztességes egy vállalkozó, ha a megbízója, az üzletfele nem fizet, hiszen akkor maga is megbízhatatlanná, fizetésképtelenné válik.

De vajon miként ismerhető fel a megbízható üzletfél? Mindjárt az elején elárulhatom, semmiként. De a megbízhatatlan sem, mert a hitelezők bottal üthetik a NAV oly hírhedt feketelistáján szereplő milliárdos csirkefogók nyomát. Adós a fél ország, nemcsak vállalkozóként, hanem magánemberként is.

Hullanak a vállalkozók, és cégek ezrei milliárdos kifizetetlen számlákat hajszolnak egymás között

Hát akkor kivel üzleteljünk? Az ember kénytelen a civilizáció folyamán egyre inkább sorvadozó ősi ösztöneire vagy a megérzéseire hallgatni. Még ha az üzletelés első perceiben működik is az ősi mechanizmus, a soha vissza nem térő ajánlat csábítása nyomán elillan az ember ébersége, nem kicsinyeskedik, nem aggályoskodik, nem szőrözi a szerződést, de ha megteszi, az sem ér semmit. Mert ha az üzlet lebonyolítása után valamelyik fél nem fizet, akkor adós és hitelező már csak a bíróságon találkoznak. Az úriemberek a vállukat vonogatják, széttárt karokkal magyarázzák, tönkrementek, nincs pénzük, csődöt jelentettek, megszűntek. Közben mindkét fél – és a bíróság is – tökéletesen tisztában van azzal, hogy a pénz azért valahol mégiscsak megvan. A Ptk. rendelkezései ellenére még mindig működhet a stróman intézménye, de a felszámolás során per indítható az ügyvezető ellen. Sőt, ha csalárdul kivonta a vagyont az üzletből, nemcsak a stróman perelhető, hanem az is, akinek tényleges ráhatása volt az üzleti folyamatokra, a cégvezetésre. A harmadik személynek (jogi vagy természetes személy, például munkavállaló) okozott kárért a társaság és a vezető tisztségviselő egyetemlegesen felel. Ez az igazi újdonság az új Ptk.-ban, de – egyelőre úgy tűnik – a bírói gyakorlatnak még tisztáznia kell, milyen esetekben alkalmazható a szigorúbb eljárás.

Igencsak elvetélt ötletként vetném fel, hogy régmúlt idők elavult intézménye, az adósok börtöne csak jobb belátásra bírná a milliárdos adósságot felhalmozó, s időközben felszámolás alá kerülő cég tulajdonosát. A börtönélet gondolata rövid úton rávenné a családtagjait, hogy az időközben rájuk testált vagyonból ezt-azt eladjanak, és kifizessék az adósságát. A tisztességes adós úriemberek körében – még nem olyan régen – igen népszerű pisztolyos öngyilkosság módszerét nem javasolnám, nem azért, mert kissé durvának tartom, hanem mert nem célszerű. Arról nem is szólva, hogy gazdasági környezetünkben kizárólag megbízható és tisztességes üzletemberekkel találkozhatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!