Gazdaság

2014.06.12. 12:30

Tanulmányúton jártak Angliában

Zánka - Az Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium egy program keretében külföldi tanulmányutakra jár.

Varga Ibolya

Jankó Lászlótól, az iskola szakoktatójától értesültünk arról, hogy decemberben a németországi Hagenben vehettek részt egy nemezközi vendéglátós találkozón. Most pedig arról tájékoztatott minket, hogy az iskola diákjai és tanárai május 11-e és 15-e között a Leonardo Mobilitás Projekt második állomásaként Angliába, azon belül Leedsbe látogattak. A nemzetközi projekt helyszíne a Leeds City College Printworks Campusa volt. Az Egry József Középiskolát és Szakiskolát Jankó László szakoktató, Tamás Andrea angoltanárnő, valamint Sziklási Ferenc és Schwalem Attila, 2/11. c osztályának szakácstanulói képviselték az erős mezőnyben.

A projektben és műhelyfoglalkozásokon rajtuk kívül Németország, Olaszország, Franciaország, Anglia és Finnország szakiskolái vettek részt. A csapatok az országukra jellemző specialitásokat készítettek bio alapanyagokat felhasználva, amit egy közös ebéden fogyasztottak el. A zánkaiak marhapörköltet készítettek házi tarhonyával, desszertnek pedig vargabélest, forró erdei gyümölcs öntettel. A szakmai műhelyfoglalkozások keretén belül a diákok és kísérőik az iskola hentes üzemében eredeti yorki kolbászt készítettek, amit másnap délben közösen fogyasztottak el. Ezt követően az iskola cukrászműhelyében egy francia mestercukrász irányításával csokoládét temperáltak, majd formázták. A programok között szerepelt még egy közös yorki kirándulás, valamint vacsora Leeds leghíresebb és legrégebbi Fish and Chips éttermében.

A képen balról jobbra Sziklási Ferenc, Jankó László, Schwalem Attila az angliai tanulmányúton (Fotó: Egry József Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium)

A mobilitási projekt célja a szakmai képzés európai jellegének erősítése, valamint az elméleti és gyakorlati szakmai tudás és a szaknyelvi készségek fejlesztésének elősegítése volt.

A tanulmányúton résztvevő diákok és oktatóik számára lehetőség nyílt arra, hogy tudásukat és tapasztalataikat más országban, eltérő körülmények között hasznosíthassák, illetve gyarapíthassák. A tanulmányút célja továbbá oktatási tapasztalatcsere, technológiai és tudományos újítások, ismeretek megosztása, elsajátítása is volt. A résztvevők számára szakmai továbbképzést jelentett, más szemléletmódokat, munkakultúrát és szakmai háttereket ismerhettek meg.

A projekt következő állomása idén szeptemberben a finnországi Kouvola lesz, ahol a résztvevő csapatok a regionális ételeiket készíti el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!