Gazdaság

2015.01.14. 19:25

Megkérdeztük, milyen helyi adókat vetettek ki a megye városainak önkormányzatai az idei esztendőben (2.)

Megyei körkép - Az önkormányzatoknak idéntől lehetőségük van települési adó kivetésére. A városi önkormányzatoktól a helyi adókról kértünk tájékoztatást.

Munkatársainktól

Veszprémben építmény-adó, telekadó, magánszemélyek kommunális adója, idegenforgalmi adó és helyi ipar-űzési adó van hatályban, települési adót nem vezetett be az önkormányzat.

A magánszemélyek kommunális adójával a magánszemélyek lakóingatlanját adóztatják. Hetven négyzetméter alapterületű lakás esetén öt-ezer forintot, 70 és 130 négyzetméter közötti esetében 8000, míg 130 négyzetméter vagy azt meghaladó ingatlan után 13 ezer forintot kell fizetni az adóhivataltól kapott tájékoztatás szerint. A telek-adót a beépítetlen telkek után kell megfizetni, besorolása szerint 300, 200 vagy 20 forintot négyzetméterenként. Épülettel beépített telek és külterületi telek esetében nem kell fizetni. Az építményadó mértéke nem lakás céljára használt épületnél 1100 forint, gépjárműtároló esetében 350 forint, vállalkozó lakóingatlana után 300 forint négyzetméterenként.

Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 400 forint, míg a vállalkozókat érintő helyi iparűzési adó mértéke az adóalap két százaléka.

– Nem tervezzük, és nem tartjuk is indokoltnak új adók kivetését 2015-ben, hiszen a város gazdasága stabil, az adófizetési morál országos viszonylatban is kiemelkedő. Ehelyett az adóterhek csökkentését tűztük ki célul: a helyi adók felülvizsgálata szerepel idei terveink közt, és szeretnénk elérni, hogy 2016. január 1-jétől csökkenteni tudjuk őket, közölte az idei és a jövő évi tervekről Porga Gyula polgármester.

Balatonkenesén nem vetünk ki újabb adókat – szögezte le Nánássy Elek jegyző. Elmondta, a 2014-es adataik még Balatonakarattya településrésszel együtt tartalmazzák a bevételeket. Balatonakarattya viszont már önálló község, így az adóbevételek egy része már nem Balatonkenesét illeti, hanem Balatonakarattyát. Így 2015-re becsült adatok állnak rendelkezésünkre – fogalmazott.

Hozzátette: Balatonkenesén tavaly építményadó, telekadó, idegenforgalmi adó, iparűzési adó és gépjármű teljesítmény-adó kapcsán közel 327 millió forint bevételre tettek szert, idén 209 millióra számítanak.

Balatonfűzfő elöljárója, Marton Béla az érvényben lévő helyi adókról kifejtette: van építményadó, melynek mértéke 550 forint négyzetméterenként, idegenforgalmi adó 400 forint vendégéjszakánként és személyenként, a helyi iparűzési adó az adóalap két százaléka, telekadó 180 forint négyzetméterenként évente. Ezekből az előző évben 414 144 000 forint bevételre tett szert a város. Építményadóból 146 991 467 forint, telekadóból 60 009 967 forint, iparűzési adóból 185 418 138 forint, idegenforgalmi adóból 4 893 770, gépjárműadóból 16 830 675 forint bevételük származott. Ebben az évben a képviselő-testület nem vezet be új helyi adónemet, a mértékeken sem változtatott. Ugyanakkor alakult egy munkacsoport, amely felülvizsgálja a helyi adórendeleteket. Munkájukat áprilisban kezdik meg, és javaslataikat a testület figyelembe veszi majd.

Herenden Jánszky László polgármester elmondása alapján 2015-ben a város önkormányzata nem tervezi települési adó bevezetését. A városban mind helyi adó, mind a kommunális adó 2012 óta 6816 forintról 7024 forintra, az iparűzési adó 125 308 forintról 144 945 forintra nőtt, míg a talajterhelési díj 203 forintról 193 forintra csökkent.

Devecserben iparűzési és építményadó van a kötelezően előírt gépjárműadón kívül. A várossal közös önkormányzati hivatalt működtető Noszlopon és Orosziban iparűzési, kommunális és gépjárműadó van – tájékoztatta lapunkat Bendes István jegyző.

Ajkán a lakosságot kommunális adó terheli, amely alól vannak mentességek, illetve kedvezmények, például gyermek esetén vagy energiahatékonyságot növelő beruházás kivitelezése után. A vállalkozókat iparűzési adó, illetve építmény- vagy telekadó terheli. Telekadót akkor fizet a vállalkozó, ha nem építette be tulajdonát; ha beépítette, akkor építményadót fizet – válaszolta lapunk kérdésére Ravasz Tibor önkormányzati képviselő.

Hozzáfűzte, hogy bizonyos a központi adóknak is van az önkormányzatnak átengedett része, mint például a személyi jövedelemadó vagy a gépjárműadó.

Pápán a város 2015. évi költségvetésének tervezésekor új helyi adó bevezetésével nem számolnak – hangsúlyozta megkeresésünkre Áldozó Tamás, Pápa polgármestere. A városvezető tájékoztatott: Pápán a vállalkozások céljára használt építmények, míg a magánszemélyek a garázsok után építményadót fizetnek, aminek négyzetméterenként 1050 forint az összege. Az iparűzési tevékenység után a vállalkozásoknak két- százalékos kulccsal kell adózniuk, az idegenforgalmi adó pedig 430 forint vendégéjszakánként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!