Gazdaság

2015.02.17. 13:22

Megint a belföldi vendégek mentették meg a Balatont

Az oroszok elmaradásától féltünk, végül a németajkú vendégek érkeztek jóval kisebb számban tavaly a Balatonhoz. Valamivel az ukránokat is nagyon elijesztettük.

Prevics Éva

A Balatonon továbbra is a hazai vendégkör a domináns: a tóhoz érkezők háromnegyede belföldi vendég volt. A Balaton régió belföldi vendégforgalma március és november kivételével minden hónapban meghaladta a 2013. év adatait. Nem mondható el ugyanez a külföldi forgalomról: az elő- és az utóidényben, valamint a főszezonnak számító július hónapban is kevesebb külföldi vendég érkezett, mint egy évvel korábban. Az élénkülő belföldi keresletnek köszönhető, hogy a Balatoni régió vendégforgalmi egyenlege mégis pozitív: szálláshelyein összesen 38  és félezerrel többen szálltak meg, mint 2013-ban, a vendégéjszakák száma pedig 88 ezerrel nőtt- derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

A vendégforgalom a közösségi szálláshelyeken és a kempingekben visszaesett, a többi szállástípusban viszont meghaladta a 2013. évit. A balatoni vendégforgalom mintegy 70 százaléka szállodához kötődött. A balatoni szálláshelyek 2014-ben átlagosan 45, ezen belül a szállodák 49 százalékos szobakihasználtsággal működtek.

Térségek szerint nézve, a Balaton Veszprém megyéhez tartozó részén erősödött a külföldi, gyengült viszont a belföldi forgalom, a vendégek száma 2013-hoz képest alig változott, míg a vendégéjszakáké összesen csaknem 15 és félezerrel bővült.

Zala megyében 11 ezer fővel csökkent a külföldi vendégek és 63 ezerrel az eltöltött külföldi vendégéjszakák száma: nemcsak a német és az osztrák, de az orosz, a kínai, sőt valamelyest a cseh vendéglétszám is fogyatkozott. Bár a belföldi vendéglétszám nőtt, a vendégéjszakáinak száma elmaradt az egy évvel korábbitól. Mindezek mellett is a vendégéjszakák számát tekintve a balatoni települések közül továbbra is Hévízé az elsőség.

Somogy megyében -a két másik partszakasszal ellentétben- a külföldi és a belföldi látogatók száma egyaránt emelkedett. A kimagasló vendégforgalmi adatokhoz jelentősen hozzájárultak Zamárdi hatalmas közönséget vonzó nyári zenei rendezvényei is - derül ki az összesítésből.

A külföldiek átlagosan 5 éjszakára foglaltak szobát tavaly a Balatonnál, a belföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje azonban a 3 éjszakát sem érte el. Németországból, Ausztriából és Oroszországból érkeztek a legtöbben a tóhoz. Bár az orosz vendégek száma tizedével csökkent és a  német, osztrák,holland, olasz, dán vendéglétszám is elmaradt a 2013. évitől. Ukrajnából 40 százalékkal kevesebb látogató érkezett tavaly. Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból és Kínából viszont többen keresték fel a Balatont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!