Gazdaság

2015.07.15. 17:55

Óvodások a málnásban

Nagyvázsony – A fiatal gazdák az első termést babonából kóstolásra ajánlották fel, a helyi bölcsődések és óvodások jól érezték magukat a málnásban.

Tremmer Tamás

Évek óta azon gondolkodott a nagyvázsonyi Kósa Imre, miként tudna saját lábra állni. Ehhez jó talajnak bizonyult a kéthektáros földje, illetve az a másik kettő hektár, amit emellé bérelt. 2014-ben a fiatal gazda pályázaton nyertek, és ennek kereteiben idén tavasszal málnát és epret telepítettek.

Az ültetvényt a környékbeli munkanélküliség felszámolására alapozták, ugyanis biogazdálkodó révén, rengeteg a kézimunka szükséglet. Idén egyelőre csak mezőgazdasági szezonmunkára tudunk embereket alkalmazni. Jövőre azonban fóliasátrakat építenek, ezzel április közepétől akár a fagy beálltáig szét tudják húzni a termést. Ekkor már négy állandó és körülbelül 60 idénymunkás felvételével számolnak.

A gyermekek egy részére Csikos Emőke és Eszterházi Mária felügyeltek. Ízletes a bio
Fotó: Tremmer Tamás

Kósa Imre szerint jövőre már akár hektáronként 8-10 tonna málnát is tudnak szedni. A gyümölcs értékesítésével sem lehet gondjuk, hiszen egyedülálló piaci lehetőséget biztosít számukra, hogy Veszprém megyében ők az egyedüli regisztrált málnatermesztők. Egyforma távolságra vannak négy várostól, és azok piacai is átveszik a gyümölcseiket.

Az idei málna már megmutatta magát, de a termést babonából elosztogatták, hogy jövőre jó év legyen. A helyi bölcsődéseket, óvodásokat is vendégül látták az ültetvényen, akik Csikos Emőke, Eszterházi Mária, Ignác Istvánné, Izsáné Takács Melinda, és Evel Józsefné vezetésével érkeztek. A kóstolást és a szedést a gyerekek és a felnőttek egyaránt élvezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!